O legendă vie a voleiului românesc, Mircea Tutovan, supranumit și „Tunarul Europei”, un nume care, practic, nu mai are nevoie de nici o prezentare, a rămas definitiv și în inima șteienilor datorită faptului că a reprezentat orașul de sub Apuseni în voleiul național.

Artizanul promovării

Cu peste 300 de meciuri în tricoul echipei naționale de volei – unde a și câștigat 2 medalii de bronz la Campionatele Europene din 1971 și 1977, unde, în Finlanda, a făcut parte din echipa Europei, alături de doi ruși, doi polonezi și un ungur – dar și câștigător al Cupei Campionilor Europeni și al Cupei Cupelor, precum și a 10 titluri de campion național cu Dinamo București, Mircea Tutovan supranumit, pe bună dreptate, „Tunarul Europei”, a fost, pe finalul unei cariere strălucitoare, un adevărat „miner de frunte” al bihorenilor, mai precis al șteienilor, prin faptul că a jucat sub culorile, alb-negru, a echipei de volei Minerul Oraș Dr. Petru Groza, la cum se numea în acea perioadă actualul oraș bihorean Ștei. Sosit imediat după revoluție în orașul de sub Apuseni, Mircea Tutovan a fost artizanul promovării echipei în Divizia A, după un prim sezon, 1990-1991, parcurs fără greșeală în Divizia B, continuând „aventura subterană” încă două sezoane în prima divizie a țării. Practic, Mircea Tutovan – alături de alte nume grele care se regăseau în echipa minieră în acea perioadă, cum ar fi Viorel Manole, Florin Olteanu, Marius Năsăudean, Rodian Achimescu, Florin Mitrănescu, Romeo Pascu, Răzvan Vasilescu, Gelu Iordan, Cornel Morăreț, Radu Vanca, Ionel Rusu, Marius Drăgan, Grigore Coșa, Lucian Horge, Ioan Denuța – alături de marele pasionat de volei, Nicolae „Bimbo” Fărcanea, a continuat tradiția voleiului șteian în Depresiunea Beiușului, una, care, altă dată, cocheta cu prima scenă voleibalistică a țării, reușind să (re)aducă la Ștei echipe galonate ale țării, precum Rapid București, Dinamo București, „U” Cluj, „Poli” Timișoara, Minaur Baia Mare, Elcond Zalău, Tractorul Brașov, Relonul Săvinești, ASA Tg. Mureș, etc. Au fost într-adevăr meciuri memorabile la Ștei, când sala era arhiplină la fiecare meci, iar publicul, întotdeauna, formidabil, cum este și acum, de altfel, când voleibaliștii șteieni de la CSȘ „Avram Iancu” Ștei, atât la feminin, cât și la masculin,  joacă acasă la diferite categorii de vârstă.

 

O reverență pentru excelență

Destinul a făcut ca Mircea Tutovan, după ce a jucat la Dinamo București, Silvania Șimleu Silvaniei, Elcond Zală și Gloria Bistrița, să poposească la Minerul Oraș Dr. Petru Groza, unde, practic, și-a încheiat cariera din cauza unei accidentări (și-a rupt umărul), spunând adio celei mai puternice arme ale sale, puterea serviciului, care, practic, a revoluționat voleiul din România. Acum este stabilit pe plaiuri sălăjene, împreună cu aleasa inimii lui Ana-Lucia, formând un cuplu care în urmă cu câteva zile, mai precis pe 9 martie, au sărbătorit 50 de ani de căsătorie. Așadar, pentru familia Tutovan această lună a lui „mărțișor” este una plină de evenimente, dacă mai specificăm că azi, 13 martie, Mircea Tutovan împlinește 71 de ani, vârstă pe care nu o arată. S-a convins de acest aspect chiar pe 9 martie primarul orașului Ștei, ing. Iulian Balaj, care, însoțit de prof. Răzvan Fărcanea, nimeni altul decât fiul regretatului „Bimbo”, mare prieten cu Mircea, a făcut o vizită în Sălaj, oferind un superb tort aniversar și un buchet de flori familiei Tutovan, însoțite de felicitările tuturor șteienilor care îl au pe „Tunarul Europei” în inimă pentru totdeauna. „Mircea Tutovan a fost unul din marii sportivi care a reprezentat orașul nostru, având performanțe excelente la echipa de volei Minerul Dr. Petru Groza. A avut un aport consistent la promovarea echipei noastre în Divizia A. Și-a pus în slujba orașului nostru toată expertiza sa sportivă acumulată într-o carieră de mare campion național și european. Pentru toate acele momente emoționante, în numele șteienilor, îi mulțumim lui Mircea Tutovan. La Mulți Ani, cu sănătate, familiei Tutovan”, a afirmat pentru CRIȘANA, ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei.