„O viață între pasiuni și himere”, de Virgiliu Preda - O carte despre cum arată dragostea pentru sport
Sala mare a Primăriei Oradea a găzduit recent un eveniment, în fapt o lansare de carte, care nu am crezut că poate strânge atâtea personalități ale sportului românesc la o asemenea reuniune, într-un oraș de provincie. Dar când vorbim despre profesorul Virgiliu Preda, pentru că despre el este vorba, oameni uriași ai atletismului românesc așa cum sunt Anișoara Cușmir sau Marian Oprea și-au făcut timp și au călătorit special de la București la Oradea pentru a-i fi alături reputatului antrenor prahovean, dar orădean prin adopție, la acest moment festiv.
La ceas de seară, într-o zi de weekend, Sala mare a Primăriei Oradea a fost neîncăpătoare pentru cei care și-au dorit să-i fie alături profesorului Virgiliu Preda, cel care și-a lansat cartea „O viață între pasiuni și himere”, lucrare care descrie o carieră de 45 de ani în care antrenorul a format 9 generații de sportivi împreună cu soția sa, Mariana Preda, atleți care au cucerit aproximativ 750 de medalii! Oare câți antrenori români, din orice sport, se pot lăuda cu un asemenea palmares? Cea mai mare realizare a carierei sale de antrenor este titlul mondial de juniori cucerit de Ligia Bara Grozav la săritura în înălțime, la CM desfășurat în 2011, la Lille, în Franța, unde sportiva a reușit o săritură de 1,87 metri. O altă performanță excepțională izbutită de profesorul Virgiliu Preda este clasarea a nu mai puțin de 5 săritori ai săi între primii 8 ai țării în cadrul unei finale de Campionat Național. Din nou se pune întrebarea dacă un alt antrenor român a mai reușit așa ceva.
Personalități uriașe ale atletismului prezente la eveniment
Revenind la evenimentul desfășurat în Sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, acesta i-a adus împreună, la invitația profesorului Virgiliu Preda, pe Marian Oprea, fost vicecampion olimpic și deținătorul recordului României la triplusalt, Anișoara Cușmir, fostă campioană olimpică, fostă deținătoare a recordului lumii la săritura în lungime cu 7,43 metri, actualmente președinta Federației Române de Atletism, Tiberiu Agoston, deținătorul recordului național la săritura cu prăjina care și-a început cariera sportivă la Oradea, Bogdan Tudor, fost deținător al recordului național la săritura în lungime cu 8,07 metri sau Ion Buligă, fost recordmen național la decatlon, actual secretar general al FRA. Alături de aceștia s-au aflat și personalități locale așa cum sunt senatorul Arina Moș, prof. univ. dr. Alexandru Ilieș, decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport, Sorin Buhaș, directorul CSU Oradea, Alexandru Lungu, poate cel mai cunoscut luptător de MMA din țară, Florin Farcaș, antrenorul FC Bihor și alții ale căror nume nu le putem înșira din lipsă de spațiu.
„Vă respect și vă iubesc foarte mult, domnule profesor!”
Câțiva dintre acești oaspeți de marcă au fost invitați să adreseze câteva cuvinte celor care au umplut până la refuz sala mare a Primăriei. „Îmi amintesc cu drag cum domnul profesor Virgil Preda mi-a acordat absolut tot sprijinul necesar în anul 2007 atunci când, din cauza unei accidentări, am venit la Oradea pentru a efectua recuperarea medicală. Tot de atunci îmi amintesc cum doamna antrenoare Mariana Preda (soția lui Virgil Preda – n.r.) m-a invitat în casa lor la masă și m-a tratat ca și cum aș fi fost copilul lor”, a spus cunoscutul fost atlet Marian Oprea. La rândul ei, Anișoara Cușmir a avut doar cuvinte de apreciere față de profesorul Preda dar a ținut și să-i încurajeze pe tinerii atleți aflați în sală. „La vârsta de 10 ani am început să practic atletismul, dar primele rezultate importante au venit târziu. Totuși acest lucru nu m-a determinat niciodată să renunț, iar prin muncă am reușit să fac acea performanță la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Acolo, un alt detaliu pe care îmi doresc să vi-l povestesc, a fost cel legat de pantofii de sărituri. Cei pe care îi aveam mi s-au rupt cu 2 zile înainte de finală. Am fost nevoită să împrumut o pereche de la o colegă și, cu toate că nu erau pantofii cu care eram obișnuită, nicio clipă nu m-am gândit la asta ci doar la cum să câștig acel concurs. E un exemplu prin care generația tinerilor de astăzi îmi doresc să înțeleagă că niciun obstacol nu trebuie să îi împidice din drumul către performanță. În final îmi mai doresc să spun atât: vă respect și vă iubesc foarte mult, domunule profesor!”, a declarat Anișoara Cușmir, președinta Federației Române de Atletism.
„Voi continua să antrenez”
La buna organizare a acestui eveniment de excepție, în care Virgiliu Preda, vicepreşedintele FRA, printre discursuri, a prezentat cu ajutorul unui video-proiector cele mai importante momente ale carierei sale de 45 de ani, a contribuit și Karmen Chimerel, președinta AS Progress Oradea. „Pentru mine a fost o satisfacție deosebită văzând aproape toți medaliații noștri prezenți aici, în sală. Noi ne-am străduit, de-a lungul celor 45 de ani de antrenorat, să formăm performeri în atletism, dar și oameni de caracter, care să reușească în viață. Nu toți au fost campioni, dar toți s-au realizat, au devenit oameni respectați, cu cariere de invidiat. Iar ceea ce mă bucură și mai mult este faptul că ei nu ne-au uitat, iar acum și-au adus copiii la noi, pentru a practica la rândul lor atletismul, așa cum au făcut-o ei cu ani înainte. Este o dovadă a faptului că munca noastră este respectată, că am făcut ceea ce trebuie. Voi continua să antrenez, dorința mea fiind ca actuala generație de copii pe care o pregătim să ajungă la performanță”, a afirmat antrenorul Virgil Preda care acum, împreună cu soția sa, Mariana Preda, crește ce-a de-a 10-a generație de atleți. La finalul evenimentului, profesorul Preda a oferit câte un exemplar al cărții sale fiecărei persoane prezente în sală iar apoi, cu multă răbdare, a scris câteva cuvinte tuturor celor care și-au dorit acest lucru.
Felicitări! Dar de ce nu ați îndrăznit mai mult? Ca la seniori nu prea mai erau rezultate!!