În urmă cu un an, părintele Florin Puşcaş, preot paroh la biserica cu hramul Acoperământul Maicii Domnului  anunţa un proiect adresat copiilor şi tinerilor care duminică de duminică şi sărbătoare de sărbătoare participă, alături de părinţi, la sfintele slujbe. Prin intermediul şi cu ajutorul bisericii se oferă acestora posibilitatea de a se beneficia de diferite cursuri, printre care desen, limbi străine, modelaj, istorie, muzică. Nu a fost uitat nici sportul, părintele oprindu-se la tenis, poate având în vedere şi perioada fastă prin care trece acum sportul alb românesc prin rezultate Simonei Halep sau poate pentru faptul că şi Sfinţia Sa este un bun cunoscător şi practicant al tenisului. Tinerii şi părinţii acestora au primit cu căldură propunerea şi în câteva zile s-au înscris pentru cursul de tenis circa douăzeci zeci de copiii cu vârste de la 5 la 15 ani. Cei mai consecvenţi au participat, în weekend la primul lor turneu de tenis desfăşurat la sala de sport a Liceului Tehnologic nr. 1 din Şuncuiuş, la invitaţia elevilor liceului care şi ei practică sportul alb, pe care, cei mai mari l-au început ca urmare al proiectului Tenis în comune şi sate.

 Gazda a fost profesorul Ştefan Dobai care s-a îngrijit ca sala de sport să se prezinte în condiţii ideale de joc, a întocmit tablourile de concurs, asigurând chiar şi arbitrajul la unele meciuri. Participanţii au fost împărţiţi în trei grupe valorice, conform nivelului de pregătire : începători, avansaţi şi legitimaţi. Fiecare din grupă a disputat câte patru seturi scurte. Debutul l-au făcut fetele de la categoria legitimaţi din Vadu Crişului şi Şuncuiuş care i-au încântat pe cei prezenţi prin jocul lor. Iată şi clasamentul final :

Categoria începători: 1. Luca Bar, 2.Victor Bărui, 3. Anamaria Teuşdea;

Categoria avansaţi: 1.Rebeca Brândaş, 2. Natan Balog, 3. Şerban Felician;

Categoria legitimaţi: 1. Alexandra Lăzău, 2. Cristina Baciu, 3. Antonia Dobai.

Mircea-Teodor DRĂGOI

P.S. Am căutat răspunsul la o afirmaţie a domnului Ion Ţiriac, preşedintele Federaţiei Române de Tenis care spunea la o emisiune televizată despre tinerii de azi că nu mai ştiu să umble, darmite să alerge. O variantă de răspuns, ar putea fi aceasta? Copiii nu apucă să-şi finalizeze „dialogul” mut cu tableta că părinţii îi şi „aruncă” în maşină aşa că, vorba poetului, trec „din repaos în repaos, din ce în ce mai trişti şi mai săraci”. L-am întrebat pe tehnicianul român Raul Cristescu care în ultimii douăzeci de ani a antrenat în Austria, de ce copiii de azi sunt indiferenţi, chiar indolenţi la antrenamente, fiind foarte greu de motivat să muncească la şedinţele de pregătire. Mi-a răspuns: „De prea mult bine!”

Unii din cei pe care părinţii îi aduc la antrenament sunt supraponderali. Bolile de nutriţie, diabetul apar de la vârste tot mai mici. O mămică îmi spunea că în clasă cu fiul ei doi copii îşi fac dozele de insulină la şcoală. Şi iar amintesc aici de proiectul de megaparcare în locul terenurilor de tenis de la Stadionul Voinţa, megaparcare care va fi amplasată sub ferestrele a două instituţii de învăţământ: Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Liceul Tehnologic „George Bariţiu”. Noxele celor câteva sute de maşini trebuie să ajungă undeva, iar prima dată se vor opri în plămânii elevilor şi profesorilor. Pe lângă bolile de nutriţie nu se vor înmulţi oare şi cele de plămâni?