Proiectul "Bihorul în mişcare" prinde contur
De foarte mulţi ani, sportul de masă se zbate într-un anonimat nemeritat, şi foarte mulţi copii şi tineri se confruntă cu serioase probleme medicale, datorate îndeosebi lipsei de mişcare. Pentru a combate efectele sedentarismului şi pentru a-i readuce pe copii la sport şi mişcare, directorul DSJ Bihor, Sorin Buhaş, a iniţiat un program ambiţios de revigorare a sportului de masă în judeţul Bihor. Proiectul intitulat "Bihorul în mişcare" va fi susţinut de Direcţia pentru Sport a judeţului (DSJ) Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor şi Asociaţia Judeţeană "Sportul pentru Toţi" Bihor, prin participarea nemijlocită a inspectorilor sportivi şi a profesorilor de educaţie fizică de la şcolile din întregul judeţ.
Proiectul a "prins" în tot judeţul
Semnarea protocolului de colaborare dintre cele trei instituţii a avut loc ieri, la sediul DSJ Bihor, în cadrul unei conferinţe de presă. Actul a fost semnat de conducătorii instituţiilor implicate, mai precis directorul DSJ Bihor, Sorin Buhaş, inspectorul şcolar general, prof. Dorel Luca, şi preşedintele Asociaţiei Judeţene "Sportul pentru Toţi", Gheorghe Grădinaru. Au mai fost prezenţi prof. Alexandru Stoica, inspectorul şcolar pe probleme de educaţie fizică şi sport, inspectorii DSJ Korodi Iosif şi Mirela Casetti, precum şi profesorii de educaţie fizică responsabili pentru zonele judeţului: Vasile Pantea (Salonta), Florin Popa (Tinca), Sebastian Moisin (Aleşd), Marţian Pirtea (Ştei), Bucur Potre (Sânmartin), Ioan Popa Bota (Beiuş), Csengeri Csongor (Valea lui Mihai). Proiectul "Bihorul în mişcare", care va demara la finele acestei săptămâni, cuprinde mai multe competiţii de masă, la diverse ramuri sportive, care se vor desfăşura în tot judeţul. Astfel, se vor organiza întreceri de fotbal, handbal, baschet, atletism etc.
"Banii trebuie dirijaţi spre sport, pentru a nu avea probleme medicale"
După semnarea protocolului, semnatarii şi-au exprimat opiniile legate de această iniţiativă ce urmăreşte revigorarea sportului de masă. "Pentru prima oară după Revoluţie s-a reuşit semnarea acestui protocol, între Direcţia pentru Sport şi Inspectoratul Şcolar. Vrem ca acest proiect să prindă viaţă şi să devină de tradiţie în judeţul nostru", a precizat directorul DSJ Bihor, Sorin Buhaş.
Referindu-se la orele puţine de sport ale elevilor, majoritatea preferând compania calculatorului, inspectorul general şcolar Dorel Luca a enumerat câteva dintre avantajele practicării sportului de către elevi: "De multe ori, dăm mai mulţi bani pe medicamente şi pe tratamente, în loc să investim în sport. Proiectul reprezintă o iniţiativă salutară, care urmăreşte revitalizarea sportului de masă în judeţul Bihor. Sper să reuşim să-i mobilizăm pe elevii claselor a V-a şi a VI-a în aceste activităţi, să creăm o stare de emulaţie, mai ales că e vorba de activităţi sportive diverse, iar la anul, când vom culege primele roade, să vorbim frumos despre acest proiect".
"Datele despre starea de sănătate a copiilor la nivel european sunt alarmante. 41% dintre copii suferă de afecţiuni cardio-vasculare, iar 83% au probleme cu coloana vertebrală. Trebuie să avem înţelepciunea să dirijăm banii spre sport, iar atunci va trebui să investim mai puţin în farmacii şi spitale. Sunt convins că acest proiect va avea succes", a conchis inspectorul de sport Alexandru Stoica. Prima acţiune din cadrul acestui proiect se va derula la finele acestei săptămâni, la Şcoala "Oltea Doamna", unde se vor desfăşura întreceri de baschet.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.