Federația Română de Baschet, prin intermediul Consiliului Director, a stabilit, după o decizie cu unanimitate de voturi, revenirea la sistemul de joc în care echipele din Liga Națională au obligativitatea de a utiliza un singur jucător autohton în permanență pe parcursul unui meci.

Mult-blamata regulă care prevedea obligativitatea echipelor din prima divizie să utilizeze permanent doi baschetbaliști români într-un meci a fost în cele din urmă abrogată, dar numai după ce absolut toate echipele din primul eșalon s-au pronunțat favorabil în această direcție. Inclusiv Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, a luat o poziție tranșantă și extrem de pertinentă în acest sens în urmă cu un an. Printre altele, tehnicianul sublinia că locul în echipă trebuie să ți-l câștigi prin valoarea pe care o ai și nu prin reguli impuse din birourile unei instituții care îți asigură poziția între primii 5 doar prin prisma cetățeniei. Site-ul de specialitate baschet.ro reamintește modalitățile prin care federația a considerat oportun de-a lungul timpul să introducă reguli cu scopul de a construi o echipă națională de seniori cât mai puternică. „De-a lungul anilor jucătorul autohton a fost protejat de diferite reguli în competițiile interne.  A fost regula U23 pentru prima repriza, iar apoi regula cu cel puțin doi autohtoni pe teren doar în prima repriză și cel puțin unul în a doua repriză, fără restricții de vârstă”, spun cei de la baschet.ro.

Maxim 6 străini pe foaia de joc

Tot cu prilejul ședinței de la începutul acestei săptămâni, Federația a decis că regula celor maxim 6 jucători străini care pot fi trecuți pe foaia oficială de joc nu se modifică. Tot neschimbată a rămas și regula cu privire la numărul de echipe care vor fi prezente la startul viitoarei ediții a Ligii Naționale. Totuși, decizia finală cu privire la acest aspect încă nu a fost luată. „Va rămâne, cel mai probabil, formatul cu două grupe de câte nouă echipe. Dintre cele 18 locuri, 14 sunt asigurate primelor 14 clasate la finalul sezonului, iar două pentru Steaua București și CS Agronomia București, echipe ce au promovat din Liga I. Situația celor două locuri rămase este momentan incertă. Dacă Agronomia București nu se va înscrie în campionat, atunci vor exista trei locuri disponibile pentru LNBM în sezonul 2024/2025. Aparent, pentru cele trei locuri rămase se va organiza un turneu ce va avea loc în luna septembrie. Acest sistem urmează a fi confirmat la un moment ulterior de către FRB”, informează baschet.ro.