La câteva zile după Adunarea Generală Ordinară a Asociației Județene de Fotbal Bihor și după discuțiile purtate, în 15 septembrie, de reprezentanții Federației Române de Fotbal cu cei ai Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății, Petru Boros, secretarul general al AJF Bihor, a exprimat un punct de vedere vizavi de modul și, mai ales, data la care ar putea fi reluate competițiile fotbalistice organizate de forul județean menționat. Interlocutorul nostru a precizat că, în contextul actual, când testele Covid sunt obligatorii, cluburile din eșaloanele IV și V ale fotbalului românesc sunt, practic, obligate să-și înceteze activitatea:

„Fotbalul amator din județul Bihor, dar și din celelalte județe ale României, așteaptă de ceva vreme o relaxare a măsurilor impuse pentru a-și putea relua activitatea, atât la nivelul antrenamentelor, cât și al competițiilor pe care le organizăm însă, din păcate, aceste măsuri întârzie să apară. În data de 15 septembrie, Federația Română de Fotbal s-a prezentat cu un set de măsuri la o discuție cu Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății în ideea de a solicita anumite măsuri mai permisive în privința disputării jocurilor de amatori, nivel la care suntem și noi, județele care organizăm campionate, însă, un prim răspuns a fost negativ, iar a doua oară s-a amânat luarea unei decizii până la finalul lunii septembrie sau, poate, pentru data de 1 octombrie. În acest moment nu ne putem permite să reluăm sau să începem nicio competiție, pentru asta având nevoie, actualmente, de efectuarea testelor Covid, care sunt destul de scumpe pentru niște cluburi de amatori, care au finanțare mai mică, de la bugetele locale și din mediul privat.”

  Petru Boros a subliniat că, în cadrul recentei Adunări Generale Ordinare, AJF Bihor a luat măsuri pentru facilitarea reluării și desfășurării competițiilor, cea mai importantă fiind împărțirea ambelor ligi – a IV-a și a V-a – în câte două serii:

„Ne-am propus multe pentru acest an, dar, pe zi ce trece, planurile noastre devin niște visuri deșarte, pentru că, deși avem temele făcute în privința noului sezon, atât la competițiile de „Seniori” – ligile a IV-a și a V-a, unde am stabilit și componența seriilor, cât și la „Copii” și „Juniori”, deocamdată nu putem avansa date de începere sau de desfășurare, pentru că acest lucru este strict legat de o eventuală relaxare a condițiilor care trebuie îndeplinite pentru a practica fotbalul la nivel organizat.

Campionatul din sezonul 2019-2020 nu s-a mai încheiat pe dreptunghiul verde, ci la masa verde, cum se spune, în sensul că am fost nevoiți să oprim toate competițiile. Neavând posibilitatea să încheiem pe teren, am decis să nu dezavantajăm echipele, deoarece jucaseră doar jumătate din meciurile programate în acel sezon. Astfel s-a ajuns la situația în care din Liga a IV-a nu a mai retrogradat nicio echipă, au promovat campioanele celor două serii din Liga a V-a și, fiind programate două jocuri de baraj între ocupantele locurilor secunde din cele două serii ale Ligii a V-a și echipele aflate pe pozițiile 13 și 14 ale celui de-al patrulea eșalon fotbalistic, am decis, de comun acord cu cluburile, ca și acestea să promoveze, neputând disputa partidele de baraj.

Prin urmare, s-a ajuns la douăzeci de echipe, iar dacă se organiza un singur campionat, pe de o parte ar fi fost extrem de costisitor pentru acestea, iar pe de alta nu ne puteam încadra din punct de vedere al perioadei de desfășurare a competiției, chiar dacă startul noului sezon ar fi fost dat la începutul lunii august. Am ajuns la concluzia derulării noii ediții de campionat, atât la Liga a IV-a, cât și la V-a, în câte două serii stabilite după criteriul geografic.

Primele noastre planuri se refereau la începerea noului sezon în luna septembrie, dar, fiind prelungită starea de alertă, la mijlocul lunii august, a trebuit să renunțăm la acest plan. Am reconfigurat și noi sistemul pentru luna septembrie. Din păcate, a trebuit să acceptăm o nouă amânare, ceea ce înseamnă că undeva dincolo de mijlocul lunii octombrie am putea discuta despre începerea competițiilor.

Trebuie să precizez că, după o eventuală relaxare sau niște măsuri permisive pentru fotbalul amator, este obligatoriu să avem o perioadă de acomodare de vreo două, trei săptămâni, deoarece, pe lângă antrenamente și ședințe de pregătire, echipele trebuie să-și rezolve și problema vizelor medicale.

Conform ultimelor informații pe care le avem de la partenerii noștri din cadrul Federației Române de Fotbal, termenul era undeva la finalul lunii septembrie sau chiar 1 Octombrie. Dacă acele măsuri vor fi luate în acea perioadă, atunci, prin 20 octombrie vom putea, cel mai repede, relua competițiile, dar s-ar putea să ne întindem și până în primul weekend al lunii noiembrie, deoarece, după cum vă spuneam, nu putem începe de pe o zi pe alta: sunt multe echipe care nu și-au reluat pregătirile, neputând îndeplini cerințele impuse și, din această cauză, trebuie să le permitem și lor o perioadă de reacomodare la efort.”

După cum declara interlocutorul nostru, și desfășurarea etapei județene a Cupei României este sub semnul întrebării:

„Inițial, sezonul 2020-2021 ar fi început cu primele jocuri din faza județeană a Cupei României, însă a trebuit să anulăm, iar la solicitarea echipelor de Liga a V-a, s-a decis ca acestea să nu mai participe în această fază a competiției. Prin urmare, acum ne aflăm în situația de a avea deja faza optimilor, cu cele șaisprezece formații din ediția trecută a Campionatului Ligii a IV-a. Dacă va fi posibil, vom organiza și meciuri de Cupa României, iar dacă nu, vom căuta soluții pentru a desemna o echipă care să ne reprezinte.”