Conducerea Clubului Sportiv Crişul Oradea împreună cu antrenorii şi cei mai reprezentativi jucători de la echipele de polo au fost prezenţi în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost puse pe tapet performanţele secţiei de polo şi dorinţa de a trece la un nivel superior. Pentru asta, Peto Dalma, directorul CS Crişul, a făcut un apel către autorităţile locale de a sprijini un club sportiv care a demonstrat an de an că a ridicat nivelul de performanţă.

CS Crişul Oradea este cunoscut pasionaţilor de sport în special datorită performanţelor pe care le-a realizat de-a lungul timpului în poloul românesc. Din acest motiv, de la preluarea conducerii de către Peto Dalma, în urmă cu 3 ani, un accent important a fost pus pe dezvoltarea secţiei de polo. „La momentul preluării conducerii acestui club, în 2021, aveam mult mai puţine echipe de polo faţă de momentul prezent. În urma unor campanii de selecţie pe care le-am organizat, numărul acestora a crescut la fel cum s-a întâmplat şi în ceea ce priveşte performanţa. Pentru anul competiţional 2022-2023 am făcut un pas înainte prin protocolul de colaborare pe care l-am semnat cu Sorin Buhaş, directorul CSU Oradea. Acesta a adus beneficii foarte mari clubului nostrtu câtă vreme echipa de seniori a fost preluată de către clubul universitar astfel că noi am avut capacitatea de a dezvolta sectorul juvenil. Secţia de polo a crescut şi mai mult în sezonul competiţional 2023-2024 atunci când am avut cele mai multe echipe înscrise în campionatele naţionale. Aceste formaţii au reuşit să cucerească nu mai uţin de 9 trofee naţionale. Tot atunci am semnat un parteneriat de colaborare cu CSM Oradea, club de la care am preluat echipele de juniori. Personal nu îmi doream să ne mai batem între noi ca echipe şi să terminăm pe locurile 3-4”, a declarat Peto Dalma, directorul CS Crişul.

 

Cosmin Goina a prezentat rezultatele echipelor

Cosmin Goina, conducătorul secţiei de polo din cadrul Crişul Oradea, a vorbit despre rezultatele echipelor în fruntea cărora se află. „În anul 2021 aveam la loturile naţionale doar 6 sportivi, iar în prezent avem nu mai puţin de 17, băieţi şi fete. La naţionala U16 avem cei mai mulţi jucători, nu mai puţin de 8 sportivi din echipa pregătită de către Antonio Alexandrescu fiind tricolori. Din păcate transformarea Ministerului Sportului într-o Agenţie Naţională a condus către o diminuare drastică a fondurilor alocate tuturor cluburilor sportive din ţară. La categoria de vârstă U19, echipă antrenată de către Marcel Haşaş, am cucerit medalia de bronz după o luptă strânsă într-un campionat care a cuprins doar 5 echipe. Echipele feminine pregătite de către Dorin Sava au cucerit trei medalii: bronz la U19, aur la U17 şi argint la U15. La feminin avem 7 sportive convocate la loturile naţionale. Echipele U15 şi U17 au cunoscut cea mai dinamică dezvoltare. La U17, echipă antrenată de Marcel Haşaş şi Christian Sandor, am cucerit Cupa României, o competiţie organizată de federaţie la propunerea clubului nostru. Echipa U15 antrenată de către Antonio Alexandrescu este formată dintr-o generaţie de sportivi crescuţi exclsiv de către CS Crişul, iar performanţa de a câştiga campionatul cu victorii pe linie este una deosebită. Implicarea lui Adrian Alexandrescu la clubul nostru s-a simţit din toate punctele de vedere, acesta alăturându-ni-se înainte ca fiul său să preia echipa U15. Un alt aspect pe care îl considerăm a fi important este readucerea a doi jucători plecaţi pentru a juca în campionate mai puternice. Aceştia s-au reîntors la Oradea pentru studii şi, prin prisma colaborării cu CSU, i-am convins să evolueze pentru echipa noastră”, a declarat Cosmin Goina, conducătorul secţiei de polo de la CS Crişul.

 

Concluziile şi obiectivele antrenorilor

În ceea ce priveşte secţia de polo feminin, antrenorul Dorin Sava îşi doreşte menţinerea performanţei la acelaşi nivel. „Ne dorim să continuăm selecţia la fete pentru a avea continuitate şi sperăm să păstrăm aceleaşi rezultate”, a afirmat tehnicianul. La rândul său, Florin Ţic, antrenorul cu portarii, a vorbit despre nedreptatea făcută elevilor săi. „Îmi pare rău că la U15 şi la U17 nu au luat titlurile individuale de cei mai buni portari, dar cu siguranţă pot să afirm că portarii cei mai buni sunt în Oradea”, a spus Florin Ţic. Antrenorul Marcel Haşaş a vorbit despre selecţiile care se fac la Săcueni şi Salonta. „Deocamdată valul de copii este mic pentru că oamenii de acolo nu sunt obişnuiţi că au bazine, dar cu implicarea autorităţilor locale sperăm ca acesta să se dezvolte”, a afirmat tehnicianul. „Mulţumesc conducerii clubului pentru încrederea acordată. Tot ceea ce ne-am propus am îndeplinit. Îi mulţumesc tatălui meu (Adrian Alexandrescu - n.r.) pentru susţinere şi răbdare. Pe viitor vom lăsa rezultatele să vorbească”, a declarat la rândul său tânărul antrenor Antonio Alexandrescu.

 

„E uşor să fii cel mai bun de la Cupa Satelor”

La final a luat cuvântul Adrian Alexandrescu, probabil cel mai important arbiutru de polo. Acesta se implică în dezvoltarea secţiei de polo de la CS Crişul, demers despre care a vorbit în cadrul acestei conferinţe de presă. „Trebuie să începem să ne comparăm cu forţele din poloul european şi nu doar cu cele din România. Ne dorim să avem colaborări cu cluburi puternice din Europa. Titlurile naţionale obţinute, din punctul meu de vedere, ar trebui să treacă în plan secund pentru că e uşor să fii cel mai bun de la Cupa Satelor. Ar trebui să ne comparăm cu cei de afară pentru că doar făcând asta putem deveni vizibili pe plan european”, a declarat Adrian Alexandrescu.

 

„Aşteptăm lângă noi un partener puternic”

În final, la momentul concluziilor, s-a pus degetul pe rană. Pentru a ridica nivelul de performanţă e necesară creşterea finanţării, iar Peto Dalma, drectoarea CS Crişul, a făcut apel către autorităţile locale. „Am arătat ceea ce putem face pe plan intern şi acolo unde vom avea posibilitatea, vom încerca să ne dezvoltăm colaborând cu cluburi din afară. Sperăm că după aceste rezultate naţionale să primim şi sprijin din partea oraşului pentru că vorbim aici despre copiii noştri care sunt ambasadorii acestei urbe peste tot în ţară. Din acest motiv aşteptăm lângă noi un partener puternic şi mă refer aici la Primăria Oradea. Ar fi momentul să primim acest sprijin pentru că am demonstrat în ultimii ani că facem performanţă”, a conchis Peto Dalma, directoarea CS Crişul Oradea.