Din sezonul viitor, Liga a III-a îşi modifică formatul. Dacă în ediţia 2024-2025, competiţia a început cu 100 de echipe repartizate în zece serii, din vară campionatul va demara cu 96 de formaţii împărţite în opt serii de câte 12 participante. Noul sistem a fost aprobat de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal.

În play-off doar cu punctele cu echipele din Top 4

În sezonul regular, fiecare echipă va juca tur-retur cu celelalte din serie, rezultând un total de 22 de etape. Primele patru clasate se vor califica în play-off, iar echipele de pe locurile 5-12 vor juca în play-out.

În play-off, cele patru echipe calificate din fiecare serie vor fi împerecheate cu alte patru formații din seria vecină, după următorul sistem: 1-2, 3-4, 5-6, 7-8. Astfel, se vor forma 4 serii de play-off. Echipele vor intra în play-off doar cu punctele obținute împotriva formațiilor care s-au calificat alături de ele. Se vor disputa 8 etape suplimentare, fiecare echipă jucând tur-retur cu adversarele din cealaltă serie.

Prima clasată din fiecare serie de play-off va obține promovarea directă în Liga a II-a.

Cele 4 echipe clasate pe locul 2 în play-off vor disputa un turneu de promovare, în sistem semifinale – finală, iar câștigătoarea acestuia va obține al 5-lea loc de promovare.

 

Cu toate punctele în play-out

Echipele de pe locurile 5-12 în sezonul regular vor intra în play-out, păstrând toate punctele acumulate. Vor fi, astfel, 8 serii de play-out de câte 8 formații.

Se va juca un singur tur, adică şapte etape.

Ultimele două clasate din fiecare serie vor retrograda automat în Liga 4.

Alte 5 echipe vor fi retrogradate dintre cele care termină pe locul 6 în play-out, pe baza clasamentului general.

 

Format mai dinamic

„Prin acest nou sistem, Liga 3 își propune să devină mai atractivă și mai competitivă. Acest nou format a fost conturat ținând cont de principiile stabilite în urma consultărilor cu cluburile participante la Liga 3, printre care: numărul total al meciurilor – asigurarea unui echilibru optim între efortul echipelor și atractivitatea competiției; numărul de meciuri împotriva fiecărui adversar – crearea unui calendar competițional echilibrat; principiul meritocrației – cele mai bune echipe trebuie să aibă șansa de a promova;

echilibru competitiv – menținerea unui grad ridicat de imprevizibilitate a rezultatelor; reducerea meciurilor fără miză – crearea unui sistem în care fiecare partidă contează; optimizarea timpului de călătorie – reducerea distanțelor parcurse de echipe pentru a limita costurile și efortul jucătorilor”, menţionează siteul frf.ro.

Tot în ședința Comitetului Executiv s-a stabilit ca în eventualitatea în care vor exista locuri vacante, acestea se vor completa acordând prioritate câștigătoarei Ligii de Tineret, apoi echipelor satelit ale cluburilor din Liga II și Superliga.

În acest sezon, Bihorul are trei echipe angrenate în eşalonul trei, Crişul Sântandrei în play-off-ul seriei 10, Lotus Băile Felix şi CS Diosig, în play-out din seria 9, respectiv 10, ultima având şanse reduse de a evita retrogradarea.