Categoric, de-a lungul anilor, orașul Ștei a reprezentat o „piesă” grea în angrenajul sportului județean și, de ce nu, chiar național, aici performanța sportivă fiind la ea acasă.

După evenimentele din decembrie 1989, din păcate, mișcarea sportivă a avut un regres datorită situației economice a orașului, una în scădere, însă, cu toate acestea, în ultimii ani sportul a început să revină acolo unde îl doresc iubitorii acestui fenomen. Printre multele proiecte pe care și le-a propus ing. Iulian Balaj la instalarea sa ca primar al orașului Ștei, în iunie 2012, și cele din domeniul sportului au avut întotdeauna prioritate. Dacă despre rezultatele sportivilor șteieni am scris tot timpul, acum a venit rândul, în această perioadă grea de pandemie, să punctăm câteva din realizările Consiliului Local și Primăria orașului Ștei, care, în ultimii trei ani, au finalizat și au pus la dispoziția copiilor și locuitorilor orașului cinci terenuri de sport cu suprafețe multifuncționale, în mai multe zone din oraș. La Baza sportivă din cartierul Petrileni, la teren este permis accesul gratuit pentru toți locuitorii, iar acesta este situat în parcul central din cartier, reabilitat de curând cu trotuare și mobilat cu material dendrologic și bănci. Parcul mai are locuri de joacă pentru copii, o filigorie și aparate pentru gimnastică în aer liber. Școala gimnazială „Miron Pompiliu” are o bază sportivă modernă, finalizată și dispune de terenuri sintetice multifuncționale pentru minifotbal, tenis, volei, baschet, pistă de alergare și groapă cu nisip pentru sărituri. În incinta bazei sportive există și o tribună pentru aproximativ 120 de spectatori. Arena cu suprafață multifuncțională, din incinta Liceului Tehnologic „Unirea”, a fost finalizată la sfârșitul anului 2019 și are o pistă de alergare și terenuri pentru minifotbal și tenis. Terenul din proximitatea parcului ANL, de dimensiuni mici, este destinat copiilor sub 10 ani, iar al doilea teren de acest tip este situat pe strada George Enescu, lângă blocurile turn, cum este cunoscută zona în oraș. Un alt proiect, cu titlul „Construire Bază Sportivă Tip II”,

în studiu de fezabilitate, estimat la 600.000 lei, având ca program de finanțare Compania Națională de Investiții, va avea ca destinație Colegiul Național „Avram Iancu”. Marea problemă pentru Primăria Ștei este faptul că nu poate investi în stadionul local (Minerul) pentru că el aparține Companiei Naționale a Uraniului, astfel orașul a rămas fără o bază sportivă pentru că: „atunci când se puteau lua cu titlu gratuit, de către autoritățile publice locale din acea perioadă, și legislația permitea acest lucru, în urma unei simple solicitări, acestea nu au fost revendicate. Am făcut nenumărate adrese și demersuri pentru a putea obține acest stadion, dar pentru că el este girat la Administrația Fondului de Mediu în contul unor garanții de către Compania Națională a Uraniului, încercăm să-l deblocăm pentru a putea fi introdus în patrimoniul orașului Ștei și atunci va putea fi reabilitat și modernizat”, după afirmația ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei.