Zeci de jucători din țări precum Ungaria, Germania și România s-au înscris pentru a concura în cadrul celei de-a treia ediții a Memorialului „Dan Mihai Carțiș” la șah rapid. Întrecerea se va desfășura sâmbătă, cu începere de la ora 9.30, în sala de evenimente a Hotelului Elite.

Dan Carţiş, managerul Electrofor, a înființat acest turneu în memoria tatălui său care a fost vicecampion mondial la şah prin corespondenţă. Cea de-a treia ediție a acestui concurs, care face parte din agenda Federației Române de Șah, este organizată de către Asociația „Carțiș For Sport” și maestrul FIDE Dan Raț în parteneriat cu CSU Agora Oradea și Hotel Elite. Dacă la ediția trecută au concurat trei maeștri internaționali, de această dată și-au anunțat prezența nu mai puțin de 6 astfel jucători: George Ardelean, Anton Teodor, Grunberg Mihai, Robin Dragomirescu, Viktor Varadi și Kiss Pal. Alături de aceștia vor concura și trei maeștri FIDE printre care se va afla și cel mai valoros șahist orădean, Alexandru Stanciu. Ședința tehnică de deschidere a turneului se va desfășura sâmbătă, cu începere de la ora 9.30, urmată fiind de tragerea la sorți. Fiind vorba despre un open de șah rapid, al cărui ritm de joc va fi de 9 runde, în sistem elvețian (12 minute + 5 secunde mutare/jucător), festivitatea de premiere va fi organizată în cursul aceleiași zile, după încheierea ultimei runde.

„Final Four”, noutatea turneului

Premiile puse la bătaie de către organizatori sunt în valoare totală de 5.000 de lei, fond garantat pentru un număr de 70 de jucători. Câștigătorul întrecerii va fi recompensat cu 900 de lei în timp ce următorii clasați vor primi următoarele premii nete în bani: 700 lei pentru locul al II-lea, 600 lei pentru locul al III-lea, 400 lei locul al IV-lea, 300 lei locul al V-lea, 250 lei locul al VI-lea și 150 de lei locul al VII-lea. Totodată vor exista și alte premii, necumulabile, după cum urmează: pentru jucători cu ELO sub 2050, pentru cei cu ELO sub 1900, pentru cei cu ELO sub 1750, pentru juniori cu vârsta maximă de 16 ani, pentru veterani cu vârsta de peste 60 de ani și pentru minimum 5 concurente. Jucătorii vor fi nevoiți să achite taxă de participare: 50 de lei seniorii, 35 lei seniorii orădeni și 30 de lei pensionarii și juniorii cu vârsta până la 16 ani. Noutatea turneului față de edițiile precedente va fi organizarea unui „Final Four”, astfel că ierarhia primilor patru clasați va fi decisă doar după disputarea unor jocuri (semifinale și finală) între cei mai buni patru competitori.