Orădenii s-au reunit sâmbătă, 10 mai, la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii, pentru a participa la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene.

 

Evenimentul a debutat cu întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, urmate de intonarea Imnului național al României. După o scurtă slujbă religioasă, au fost rostite alocuțiuni privind semnificația celor trei momente istorice marcate pe 10 mai.

„Astăzi, 10 mai, este o zi cu profundă încărcătură istorică, în care sărbătorim Ziua Independenței Naționale a României, un moment de referință în destinul națiunii noastre (...) De asemenea, doresc să amintesc azi, și de Ziua Regalității, în 1866, domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României. 11 ani mai târziu, în 1877, Statul Român își oficializa independența față de Imperiul Otoman, iar pe 10 Mai 1881, România devenea regat. 10 mai este ziua în care România a devenit stăpână pe propriul destin, ziua în care o națiune întreagă a spus, cu demnitate și curaj, că dreptul său de a trăi liber și de a-și decide viitorul nu mai poate fi contestat de nimeni (...) În contextul european și global în care ne aflăm, independența nu mai este doar o chestiune de granițe, ci și una de valori, de demnitate, de asumare a propriei identități în concertul națiunilor. România este un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, parte a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, și are datoria să apere nu doar interesele sale, ci și valorile universale ale libertății, democrației și solidarității. Trebuie să recunoaștem că există și provocări pe care trebuie să le depășim, dar suntem hotărâți să luptăm împotriva acestora și să construim o țară mai bună pentru noi și pentru cei ce vor veni după noi”, a spus prefectul județului, Dragoș Marcel Daniel.

În acest moment de răscruce în care se află România, el a subliniat importanța deciziilor prin care poporul român este chemat să-și reafirme valorile și să-și aleagă, cu înțelepciune, direcția pentru viitor.

„Este important să privim spre trecut cu respect și spre viitor cu discernământ. Așa cum înaintașii noștri au luat decizii hotărâtoare pentru destinul național în momente de cumpănă, și noi avem datoria de a menține România pe direcția libertății, a democrației, a respectului, a bunului simț, al unității și al stabilității”.

Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I, ocazie cu care prefectul Dragoș Marcel Daniel, însoțit de către cei doi subprefecți, Pavel Emilian și Botházy Nándor, a depus o coroană de flori la Statuia Regelui Ferdinand I.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.