1.643 de proprietari care vor fi supraimpozitați - Arși la buzunare
Nu mai puțin de 1.643 de proprietari, 434 de clădiri și 49 de terenuri vor fi supraimpozitate în Oradea, în 2022.
Cele cinci categorii de supraimpozitări sunt: terenuri neîngrijite - supraimpozitare cu 500%; terenuri construibile, dar fără construcții, de pe arterele principale - supraimpozitare de 50%; clădiri neîngrijite supraimpozitate cu 500%; clădiri neîngrijite, dar suspendate cu autorizație de construcție; clădiri neîngrijite, dar suspendate cu certificat de urbanism.
În 2021, erau 61 de terenuri în categoria terenurilor supraimpozitate, iar pentru anul 2022 sunt propuse 49 de terenuri. Din cele 49, 35 sunt terenuri neîngrijite cu o cotă de supraimpozitare de 500%, iar 14 sunt terenuri construibile, dar pe care nu s-a construit, cu o cotă de impozitare de 50%.
„În momentul în care ești supraimpozitat pentru o clădire neîngrijită, dar ai o autorizație de construire emisă pentru reabilitarea clădirii, supraimpozitarea este suspendată până la finalizarea lucrărilor. În situația în care ai scos autorizația de construire, ai anunțat începerea lucrărilor, dar se constată ulterior că nu ai început lucrările, supraimpozitarea se aplică retroactiv din momentul în care trebuia să fii supraimpozitat prima dată”, a explicat primarul Florin Birta.
La clădiri, în anul 2020 erau 437 de clădiri supraimpozitate, în 2021 - 441 de clădiri, iar pentru anul 2022 sunt propuse pentru supraimpozitare 434 de clădiri.
Este important de subliniat că 45 de clădiri sunt imobile nou supraimpozitate, în timp ce numărul imobilelor la care a încetat supraimpozitarea este 52. În cazul acestora, supraimpozitarea s-a suspendat fie pentru că au fost reabilitate, fie pentru că în cazul lor s-a eliberat autorizația de construcție sau certificatul de urbanism. Ca o concluzie, în ultimul an, un număr mare de clădiri au fost reabilitate sau sunt în curs de reabilitare.
Totodată, 204 persoane și-au plătit taxa de reabilitare. Dacă un imobil neîngrijit are mai mulți proprietari, care nu se înțeleg între ei să reabiliteze în comun acel imobil, dar unul totuși dorește, acesta poate plăti taxa de reabilitare care este calculată pe mp/de fațadă, fiind astfel suspendat de la supraimpozitare.
Acest program de supraimpozitare îi stimulează în continuare pe locuitori să găsească soluții să își reabiliteze clădirile.
„În anul 2022 vor fi 1.643 de proprietari care vor fi supraimpozitați. Prin aceste măsuri urmărim ca un număr cât mai mare de clădiri să fie reabilitate în Oradea. Dacă până acum supraimpozitările se făceau pe clădiri, începând din acest an supraimpozitările se vor face pe persoane. Astfel, dacă într-un imobil sunt 3 proprietari privați, nu se va mai emite o singură hotărâre, ci 3 hotărâri de supraimpozitare. Astfel, dacă în cursul anului se schimbă un proprietar al unei părți din clădire, nu va mai necesita modificări întreaga hotărâre, ci doar cea care îl privește”, a precizat primarul Florin Birta.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.