Expoziţii la Muzeul Ţării Crişurilor

Până duminică, 30 august, la Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, se pot vizita următoarele expoziţii: Lapidariul (expoziție permanentă), organizată de Muzeul Țării Crișurilor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, la sediul Muzeului Țării Crișurilor; Vivariul (expoziţie permanentă), organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor; Expoziția Arhimede și invențiile sale, organizată de Muzeul Țării Crișurilor, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor și în parteneriat cu Niccolai Group Teknoart SRL (Italia), la sediul Muzeului Ţării Crişurilor; Expoziția Que Viva Picasso!, organizată de Muzeul Țării Crișurilor și Asociaţia SC Merkur Global SRL, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor; Expoziţia Artişti plastici orădeni din perioada interbelică, organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor; Expoziţia Donaţia Iosif Fekete (colecţia Muzeului Ţării Crişurilor), organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor; Expoziţia Bihorul „... la spargerea lumii” (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919), organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Serviciul Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Prefectura Judeţului Bihor, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea Oradea, Muzeul Militar Naţional, Filiala Oradea, Asociaţia „Aurel Lazăr” Oradea; la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”; Expoziția Muzeului Memorial „Ady Endre”, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Muzeul Literaturii „Petőfi” din Budapesta și Asociația Caselor Memoriale ale Scriitorilor Maghiari, la Muzeul Memorial „Ady Endre”.

 

Festivalul de Film pe Frontieră

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră se desfășoară în perioada 28-30 august. Publicul din Salonta şi nu numai este invitat la proiecţii în aer liber. FFF Salonta, Festivalul de Film pe Frontieră este gândit ca un eveniment cultural anual destinat publicului larg din Salonta, dar și din alte localități. Ideea de schimb cultural prin intermediul filmului, prin selectarea filmelor de pe ambele părţi ale graniței româno-maghiare, a fost realizată cu scopul de a contribui la o mai bună comunicare între cele două culturi, cea română și cea maghiară. În același timp, festivalul oferă posibilitatea ambelor etnii, română și maghiară, care conviețuiesc în Salonta, să vizioneze filme de cinema recente, vorbite în limba maternă. Festivalul Filmului pe Frontiera Salonta este un eveniment organizat de Rova Film, la inițiativa regizorului Marian Crișan, în cadrul proiectului ROHU-280. Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră se desfășoară între 28 şi 30 august. Pentru proiecţiile în aer liber organizatorii au ales şase filme reprezentative ale cinematografiei române şi maghiare. Acestea vor avea loc, ca şi anul trecut, în ştrandul din Salonta. Intrarea la filme va fi liberă. Spotul video al celei de-a doua ediţii a fost realizat de cineaștii salontani Cristi Maghiar și Marian Fărcuț, iar protagoniştii spotului sunt actorii Ion Ruscuț și Bódi Beni.

În acest an, festivalul se va desfăşura cu respectarea măsurilor de prevenţie a răspândirii noului coronavirus. Evenimentul este organizat de către Primăria Municipiului Salonta şi compania Rova Film.