Buletin de avertizare fitosanitar - Tratamente pentru varză
Oficiul Fitosanitar Bihor comunică tratamentul pentru combaterea dăunătorului musca verzei (Delia brassicae) la varză. Dăunătorul se aseamană mult cu musca domestică.
Primăvara, în aprilie-mai, femelele depun ouăle în sol la baza plantelor (zona coletului). După eclozare, larvele atacă mai întâi rădăcina la exterior, după care pătrund în interiorul acesteia. Plantele atacate au creșteri reduse, se ofilesc, se îngălbenesc şi se usucă. Se mai combat: păduchele verde, păduchele cenușiu, afide, mană, alternaria.
Efectuaţi tratamentul folosind unul dintre amestecurile:
1. Movento 100 sc – 0,75l/ha + Ortiva Top - 1 l/ha sau
2. Benevia - 0,75 l/ha + Amistar - 1 l/ha.
La efectuarea tratamentului se mai pot utiliza şi alte produse de protecţie a plantelor cu efect similar, omologate în România. Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: 3 - 5 frunze. La aplicarea tratamentului se vor uliliza şi adjuvanți pentru aderență la frunze.
La efectuarea tratamentului se mai pot utiliza şi alte produse de protecţie a plantelor cu efect similar, omologate în România. Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: 10-15% petale scuturate. Tratamentul se repeta după doua saptamîni utilizându-se un alt amestec din cele mai sus menţionate.
La prepararea soluției se vor respecta toate instrucțiunile de folosire de pe eticheta produsului. Conform normelor Uniunii Europene privind ecocondiţionalitatea, toate informaţiile privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor de către utilizatorii profesionişti vor fi completate la zi în Registrul de evidenţă a tratamentelor şi păstrate cel puţin 3 ani.
După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de 3 ori, soluţia rezultată golindu-se în rezervorul maşinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului. Se vor respecta normele de tehnica securităţii muncii, protecţia albinelor şi a mediului înconjurător aşa cum prevede legislaţia în vigoare, precum şi Protocoalele de colaborare nr. 328482/2015 şi nr. 3242/F/2016 - se arată în buletinul întocmit de ing. Virgil Itu şi aprobat de şef serviciu ing. Nicolae Rugea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.