Oficiul Fitosanitar Bihor comunică tratamentul pentru combaterea dăunătorilor musca cepei şi a usturoiului, tripsul, gărgăriţa cepei.

Musca cepei are două generaţii de adulţi pe an, larvele din prima generaţie atacă frunzele în formare, iar cele din a doua generaţie numai bulbi. Cele mai mari pagube le produc larvele din prima generaţie când plantele sunt încă tinere.

Efectuaţi tratamentul folosind unul dintre amestecurile:

1. MOSPILAN 20 SP    -    0.025%     sau

2. MAVRIK    2F    -    0, 05  %  sau 

3. LASER  240  EC   -    0, 04  %.

Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: 2 – 4 frunze.

Tratamentul se repeta dupa 10 – 12 zile. Trebuie avut in vedere apariţia eşalonată a adulţilor. Ceapa destinată consumului în stare verde nu se tratează.                  

La prepararea soluţiei se vor respecta toate instrucţiunile de folosire, de pe eticheta produsului. Conform normelor Uniunii Europene privind ecocondiţionalitatea, toate informaţiile privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor de către utilizatorii profesionişti vor fi completate la zi în Registrul de evidenţă a tratamentelor şi păstrate cel puţin 3 ani.

După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de 3 ori, soluţia rezultată golindu-se în rezervorul maşinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului. Se vor respecta normele de tehnica securităţii muncii, protecţia albinelor şi a mediului înconjurător aşa cum prevede legislaţia în vigoare, precum şi Protocoalele de colaborare nr. 328482/2015 şi nr. 3242/F/2016 – se arată în buletinul  întocmit ing.Virgil Itu şi aprobat de şef serviciu ing. Nicolae Rugea.