Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare cod galben de vijelii, grindină și averse torențiale, valabilă pe parcursul acestei zile și până miercuri dimneață în 19 judeţe.

Potrivit meteorologilor, luni între ora 13.00 şi miercuri, ora 10.00, în Banat, Crișana, Maramureș și local în Transilvania și în zonele montane, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Avertizarea vizează judeţele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Covasna, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.

Următoarele două săptămâni vor fi marcate în toată țara de vreme caldă, dar se anunță și zile cu ploi și cu instabilitate în general. Pe litoral vor fi temperaturi de 27 grade. La munte se anunță temperaturi normale pentru această perioadă, dar și multe ploi.

În regiunea Crișana

Intervalul va debuta cu vreme caldă, însă până la mijlocul săptămânii, temperatura va scădea până la valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie regională a maximelor de 22...23 de grade. Ulterior, se va încălzi, până la o medie a temperaturilor maxime de 26...27 de grade, ce se va menține fără variații importane până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Temperaturile minime la nivelul regiunii vor fi de 14...15 grade. Instabilitatea atmosferică va fi tot mai accentuată, astfel în intervalul 8 – 12 iunie, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate. Probabilitatea pentru aceste fenomene se va menține ridicată și după acest interval, astfel de fenomene urmând să fie mai frecvente în timpul după-amiezelor.

Banat

Intervalul va debuta cu valori termice maxime în jur de 27 de grade, însă până la mijlocul săptămânii pe fondul accentuării instabilității atmosferice, temperatura va scădea la o medie regională de 24 de grade. După acest interval se va reveni la o valoare medie a temperaturilor maxime de 27...28 de grade, ce se va menține fără variații importane până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Temperaturile minime la nivelul regiunii vor fi cuprinse între 14 și 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi tot mai accentuată, astfel în intervalul 8 – 12 iunie, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate. Probabilitatea pentru aceste fenomene se va menține ridicată și după acest interval, astfel de fenomene urmând să fie mai frecvente în timpul după-amiezelor.

Transilvania

În intervalul de prognoză nu se vor înregistra variații termice semnificative. Astfel, la nivelul acestei regiuni, vor fi temperaturi maxime cuprinse, în general, între 24 și 26 de grade, cele mai coborâte valori urmând să se înregistreze în 11 și 12 iunie. Media valorilor minime va oscila între 12 și 14 grade, mai scăzute în estul regiunii, unde în unele dimineți se vor înregistra temperaturi ușor sub 10 grade. Instabilitate atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, însă aversele vor fi pe arii mai extinse și importante cantitativ, îndeosebi în intervalul 10 – 16 iunie.

Maramureș

Temperatura aerului va marca o scădere ușoară, de la o medie regională a maximelor de 27 de grade în primele două zile de prognoză, spre 24 de grade, în 11 iunie. Ulterior se estimează că media temperaturilor maxime la nivelul regiuni va atinge din nou de 26...27 de grade. Media minimelor nu va avea variații semnificative, astfel acestea vor fi în jur de 14 grade, cu cele mai mici valori în primele zile ale intervalului. Instabilitate atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, însă aversele vor fi pe arii mai extinse și importante cantitativ, îndeosebi în
intervalul 10 – 13 iunie și în jurul date de 16 iunie.