În vederea aplicării în mod unitar a dispoziţiilor  legale în materie de stare civilă, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Bihor, vă aduce la cunoştinţă informaţii utile cu privire la regimul matrimonial.

Regimul matrimonial este reglementat în Codul Civil român ca un drept şi o obligaţie patrimonială a soţilor. Astfel la momentul oficierii căsătoriei, ofiţerul de stare civilă care a întocmit actul de căsătorie este obligat să înscrie prin menţiune marginală, regimul matrimonial ales de către soţi. Între soţi, regimul matrimonial produce efecte numai din ziua încheierii căsătoriei.

Regimurile matrimoniale care pot fi alese de  soţi sunt: comunitatea legală- bunurile dobândite în timpul acestui regim de către oricare dintre soţi, sunt de la data dobândirii lor bunuri comune în devălmăşie; separaţia de bunuri- fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu de la data încheierii căsătoriei; comunitatea convenţională- acest regim se aplică atunci când se fac anumite derogări de la regimul comunităţii legale, derogări evidenţiate prin întocmirea unei convenţii matrimoniale la un notar public. Regimul comunităţii legale se declară în scris, în faţa ofiţerului de stare civilă care preia declaraţia de căsătorie.

Alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunităţii legale (separaţia de bunuri; comunitatea convenţională) se face prin încheierea unei convenţii matrimoniale. Convenţia matrimonială se face prin înscris autentificat de notarul public, cu consimţământul ambilor soţi, document ce se va prezenta  ofiţerului de stare civilă la momentul depunerii declaraţiei de căsătorie. Modificarea regimului matrimonial se poate cere de către  soţi, după cel puţin un an de la data încheierii căsătoriei.