Luni, 2 octombrie, Primăria Oradea a dat startul celei mai ample campanii de microcipare a câinilor cu stăpân care aparțin rasei comune sau a metișilor acestora, aflați pe raza municipiului.

În cadrul acestei campanii, municipalitatea suportă costurile din bugetul local, ceea ce înseamnă că fiecare deținător sau proprietar poate să-și microcipeze gratuit patrupedul. Programul se va derula atât în cele două cabinete veterinare cu care administrația publică locală a încheiat contracte, cât și pe teren, în locații prestabilite și anunțate din timp.

După finalizarea campaniei, care se va întinde pe maximum un an, proprietarii de câini vor mai avea la dispoziție 2-3 luni pentru a-și microcipa pe cost propriu animalele. După această perioadă, se va pune în aplicare legislația în vigoare. Legislația prevede obligativitatea microcipării animalului de companie, în caz contrar proprietarul fiind pasibil de sancțiune, conform legii.

 

Unde poate fi microcipat câinele

Administrația publică locală a încheiat contracte cu cabinetul de circumscripție veterinară a dr. Sandor Benyovszki (str. Molidului 58, Oradea) și cu SC Premiere Vet Health SRL (str. William Shakespeare nr. 11B, Oradea), dr. Daiana Nășcan, care vor efectua microciparea câinilor cu stăpân care aparțin rasei comune sau a metișilor acestora.

Procedeul de microcipare nu este unul traumatizant pentru animal, microcipul care se implantează fiind un dispozitiv electronic de dimensiunea unui bob de orez sau a unui vârf de creion. Acesta are 15 cifre, dintre care primele trei reprezintă codul țării, datele fiind introduse ulterior în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS). Toată procedura nu durează mai mult de 5 minute în total.

Atunci când un proprietar se prezintă la cabinetul veterinar sau într-unul din punctele în care se desfășoară microciparea, trebuie să aibă asupra sa cartea de identitate și carnetul de sănătate al patrupedului, dacă acesta există. În cazul câinilor cunoscuți ca fiind agresivi, stăpânii sunt rugați să folosească lesă și botniță.

În cadrul campaniei pot participa: persoanele fizice cu domiciliul pe raza municipiului Oradea, persoanele juridice (societățile comerciale) și ONG-urile pentru protecția animalelor.

 

Calendarul pentru această săptămână

Cei care au domiciliul pe malul stâng al Crișului Repede trebuie să se prezinte la cabinetul dr. Daiana Năşcan, de pe strada William Shakespeare nr. 11B. Programul de la cabinet este următorul: de luni până vineri, între orele 10.00 – 19.00, iar sâmbăta, între orele 10.00–13.00. Programul din teren din această săptămână este următorul: 3 octombrie - Parcul Ghioceilor (între orele 9.00 – 16.00), 4 octombrie - Parcul 22 Decembrie (între orele 9.00 – 16.00), 5 octombrie - Parcul Padișului (între orele 9.00-16.00), 6 octombrie - Parcul Salca I, lângă țarcul de câini (între orele 12.00-18.00).

Cei care au domiciliul pe malul drept sunt arondaţi dr. Sandor Benyovszki, al cărui cabinet este pe str. Molidului 58. Programul cabinetului: de luni până vineri, în intervalele orare 8.00-12.00 și 17.00-18.00, iar sâmbăta, între orele 9.00-11.00. Programul din teren din această săptămână: 3 octombrie - str. Matei Corvin/Rectorului (între orele 9.00-16.00), 4 octombrie - str. Aurel Covaci/ Cucului - Parcul Soarelui (între orele 9.00-16.00), 5 octombrie - str. Izvorului/Nicolae Beldiceanu - capăt bazin de acumulare (între orele 9.00-16.00), 6 octombrie - str. Făcliei - în parcarea din apropierea Mănăstirii Sf. Cruci (între orele 9.00-16.00).