Grupul de lucru constituit la propunerea prefectului Dumitru Ţiplea pentru îmbunătățirea serviciilor publice din județul Bihor a elaborat un ghid în cinci paşi adresat persoanelor care doresc să obţină permisul de conducător auto. Ghidul este disponibil pe site-ul Instituţiei Prefectului - bh.prefectura.mai.gov.ro.

În luna mai a acestui an, grupul de lucru a analizat procedurile și cadrul legislativ existent în vederea obținerii permisului de conducere auto. În acest sens, pe parcursul a trei săptămâni, au avut loc întâlniri cu factorii implicați în procesul de obținere a permisului de conducere auto (instruire, autorizare, examinare, control și emitere): reprezentanți ai Inspectoratul de Poliție Județean Bihor – Serviciul Circulație Rutieră, ai școlilor de șoferi, ai Agenției Teritoriale a Autorității Rutiere Române Bihor, ai Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Controlul Rutier, examinatori ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

„În urma acestei analize, a luat naștere ghidul în cinci pași adresat candidaților care doresc să obțină permisul de conducător auto. Documentul comunică, într-un mod accesibil, informația extrasă din legislație și metodologiile existente în domeniu, constituind astfel o bună sursă de informare, fiind ușor de parcurs. De asemenea, încă din faza de instruire, este bine ca viitorii conducători auto să înțeleagă faptul că libertatea conferită de deținerea permisului de conducere auto trebuie echilibrată de responsabilitatea siguranței personale și a celorlalți participanți la trafic”, precizează Cancelaria prefectului.

Potrivit Instituţiei Prefectului, în anul 2019, în județul Bihor, au avut loc 569 de accidente  de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în urma cărora au fost accidentate 740 de persoane. Dintre acestea, din păcate, 50 au decedat. „Așadar, abordarea cu seriozitate a pregătirii teoretice și practice și, ulterior, după obținerea permisului, adoptarea unui condus preventiv pe șosea vor diminua numărul de victime în trafic”, a menţionat Instituţia Prefectului, adăugând că, pentru creşterea siguranței rutiere, s-a implicat prin atragerea de investiții în infrastructura județului. Astfel, pentru anul 2020 s-a alocat o sumă record pentru întreținerea și reabilitarea drumurilor naționale din Bihor, în valoare de peste 44 milioane lei, „de două ori mai mare decât întreg bugetul de întreținere din ultimii trei ani”. „O bună parte din lucrări vizează siguranța rutieră, în special pe DN1, unde traficul este aproape de nivelul unei autostrăzi. Reabilitarea DN76 Oradea-Deva, proiectul așteptat de bihoreni de peste 20 de ani, va contribui la creșterea siguranței rutiere și conectarea mai rapidă la Coridorul de Transport Pan-European IV”, susţine Cancelaria prefectului.

În ceea ce priveşte îmbunătățirea serviciului public de examinare în vederea obținerii permisului auto, Instituţia Prefectului promite că va continua acest demers în viitorul apropiat „cu noi măsuri, printre care și formularea de propuneri legislative care să contribuie nu doar la îmbunătățirea funcționării instituționale și a satisfacției cetățeanului, ci și la creșterea siguranței rutiere din județul Bihor”.