În această săptămână, Primăria Oradea va emite ordinul de începere a lucrărilor pentru coridorul verde Soarelui, situat în cartierul Oncea, și coridorul verde Veteranilor, situat în zona Ioșia. Totodată, la finalul lunii martie vor începe lucrările la coridorul verde Ion Bogdan, iar la începutul lunii aprilie cele de la coridorul verde Grigorescu.

„La coridorul verde Barcăului se lucrează în acest moment, sperăm că undeva în lunile iunie-iulie vor fi finalizate lucrările, iar pe lângă lucrările efective Primăria Oradea va demara realizarea unei piste de alergare de aproximativ 2,5 km, cu o lățime de 1 metru, din tartan, care va ocoli tot parcul respectiv”, a menționat viceprimarul Florin Birta.

În cadrul parcului de 3,8 hectare, se vor amenaja un teren de sport multifuncțional, teren de fitness, alei pietonale, carusel și leagăn, aparat fitness pentru persoane cu dizabilități, toaletă publică etc. În această zonă se va planta pe o suprafață de 28.200 mp gazon, se vor planta 385 de arbori de mari dimensiuni, pe lângă cei 12.285 de arbuști. Valoarea contractului de lucrări este de 7.756.962,87 lei fără TVA, executantul lucrărilor fiind  asocierea formată din SC Construcții Bihor SA și SC Edildrum Construct SRL.

În ceea ce privește coridorul verde Veteranilor, lucrările au fost adjudecate de către SC Saminstal SRL, o firmă din județul Sălaj. Investiția prevede amenajarea unor terenuri degradate de pe str. Coriolan Pop (8.656,22 mp), spațiu care se intersectează cu încă trei străzi: General Eremia Grigorescu, Nicolae Firu și Radu Enescu. Vor fi amenajate trei spații de relaxare dotate cu mese de ping-pong, mese de șah și echipamente de joacă pentru copii în suprafață de 116 mp. În cadrul proiectului se va amenaja o suprafață gazonată de 7.422 mp cu sistem de irigare automatizat și o suprafață de 642 mp cu masive florale și pietriș ornamental. Vor fi plantați 153 de arbori, 759 de arbuști și 1403 arbuști gard viu. Valoarea investiției este de 1.855.981 lei, iar durata de execuție este de 6 luni.

În ceea ce privește coridorul verde Soarelui, suprafața propusă pentru realizarea parcului este de 31.217 mp. Conform proiectului, zona de N-E a parcului va fi populată cu trei specii de copaci. În incinta parcului, a fost amplasat un teren de baschet, iar locurile dedicate copiilor au fost răspândite în întreg parcul. De asemenea, se va realiza o zonă dedicată șahului, precum și o pistă de alergare cu o suprafață totală de 781 mp. Vor fi plantați 439 de arbori, 829 de arbuști și 2476 arbuști gard viu. Valoarea investiției este de 5.464.767 lei, iar durata de execuție este de 5 luni.

Și la celelalte două coridoare verzi, Ion Bogdan și Grigorescu, au fost adjudecate licitațiile, ambele fiind câștigate de firma din Satu Mare SC Saminstal SRL, urmând ca în luna martie, respectiv aprilie să înceapă și acolo lucrările.

„În toate cele 5 parcuri anul acesta se vor planta aproximativ 1400 de arbori de dimensiuni medii și mari, plus 16.400 de arbuști. O parte din arbori vor fi plantați în primăvară, pe coridorul verde Barcăului, Veteranilor și Soarelui, iar pe celalalte două, în Grigorescu și Ion Bogdan, plantările vor fi făcute în toamnă. Primăria Oradea mai are contractată separat plantarea altor 700 de arbori de mari dimensiuni în municipiu, practic anul acesta vom planta în toate locațiile peste 2.000 de arbori în Oradea”, a spus viceprimarul Florin Birta.