Iluminatul cu "diode emițătoare de lumină" (LED) este o tehnologie care oferă o serie de beneficii și avantaje. Acestea nu ar trebui să fie trecute cu vederea atunci când se ia în considerare o schimbare a sistemului de corpuri de iluminat al unei companii.

Investiția într-un sistem de iluminat cu LED-uri se va amortiza în scurt timp datorită economiilor de consum realizate, derivate din avantajele sale. Haideți să vedem care sunt cele mai remarcabile:

- Aceste corpuri de iluminat reduc consumul de energie: o lampă cu LED consumă cu 50-55% mai puțin decât iluminatul tradițional, ceea ce se traduce în economii economice evidente.

- Durată de viață lungă: numărul de ore de funcționare a unui bec sau spot LED este de până la 120.000 de ore, comparativ cu 20.000 de ore pentru becurile tradiționale. Acest avantaj permite realizarea de economii la înlocuiri și întreținere.

- Aceste corpuri de iluminat reduc poluarea luminoasă: lumina emisă de dispozitivele LED nu este difuzată în toate direcțiile, datorită direcționalității acestora. Acest lucru înseamnă că expunerea lor la cer este mult mai mică.

- Sunt mai puțin poluante: becurile LED nu funcționează cu substanțe poluante, cum ar fi mercurul sau tungstenul. Acest lucru le face să fie o tehnologie mai sigură și mai puțin poluantă. De asemenea, acestea nu emit radiații infraroșii sau ultraviolete și emit mai puțin CO2.

- Aceste corpuri de iluminat sunt mai rezistente: la schimbări termice, umiditate, vibrații, lovituri accidentale și chiar oscilații în fluxul de electricitate.

- Pornirea este instantanee: odată ce comutatorul este apăsat, nu există nicio întârziere la pornire, nu pâlpâie și oferă imediat putere maximă.

- Există o varietate de modele și culori, ceea ce vă permite să alegeți un iluminat care să se potrivească nevoilor dumneavoastră.

Toate aceste avantaje și beneficii, la rândul lor, fac din sistemele de iluminat cu LED-uri candidații perfecți pentru adaptarea iluminatului într-o companie în conformitate cu reglementările în vigoare și pentru a garanta confortul și calitatea iluminatului la locul de muncă.

 

Avantajele ecologice și economice ale iluminatului cu becuri și spoturi LED

Dacă ne uităm mai atent la avantajele ecologice ale corpurilor de iluminat cu becuri și spoturi LED, ne dăm seama că acestea nu numai că au un beneficiu pentru mediu, dar oferă și o serie de avantaje economice.

Îmbunătățirea eficienței energetice, de exemplu, va duce la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), precum și la economii la costurile energiei.

Corpurile de iluminat cu LED-uri, precum aplica led, nu sunt doar cu 50-55% mai eficiente decât cele tradiționale, ci și convertesc 80% din energie în lumină și pierd doar 20% în căldură (spre deosebire de corpurile de iluminat tradiționale). În mod similar, acestea necesită un consum mai mic de energie, reducând astfel cererea de energie electrică. Cu alte cuvinte, mai puține emisii de gaze cu efect de seră și costuri mai mici.

Corpurile de iluminat tradiționale (cu halogen sau fluorescente) au componente toxice, cum ar fi mercurul, ceea ce înseamnă că acestea trebuie eliminate de către un gestionar de deșeuri. Trecerea la corpurile de iluminat cu LED-uri evită costurile și timpul necesar pentru eliminarea corespunzătoare a acestor compuși toxici dăunători pentru mediu.

În plus, corpurile de iluminat cu LED-uri au o calitate mai bună a distribuției și direcției luminii, datorită gamei largi de unghiuri de deschidere oferite de diferitele modele, ceea ce înseamnă că sunt necesare mai puține becuri sau spoturi LED pentru a ilumina același spațiu. Și, pentru că au o durată de viață mai lungă, este mai puțin necesară înlocuirea lor.

Necesitatea de a avea mai puține corpuri de iluminat și cu durată de viață mai lungă permite economisirea energiei și a costurilor de întreținere, contribuind în același timp la reducerea emisiilor de carbon.

O serie întreagă de avantaje ecologice și economice care pun în lumina reflectoarelor acest tip de corp de iluminat ca fiind cea mai bună alternativă pentru sistemul de iluminat al unei companii.

 

Drumul către un iluminat durabil

 

Utilizarea tehnologiei LED trebuie să meargă mână în mână cu promovarea unei noi culturi a iluminatului, axată pe eficiența energetică și pe buna utilizare. Acest lucru este ușor de realizat atunci când sistemele LED sunt combinate cu sisteme de control pentru reglarea fluxului luminos și cu sisteme optice adecvate pentru fiecare aplicație.

Cu toate acestea, atunci când se ia în considerare un sistem de iluminat, există trei aspecte care trebuie luate în considerare din punctul de vedere al sustenabilității:

- Protecția cerului de noapte și a luminii de bliț

- Sănătatea umană în ceea ce privește numărul de ore de iluminare nocturnă și interacțiunea cu ciclul circadian

- Efectele luminii asupra ecosistemelor nocturne

- Iluminatul cu becuri și spoturi LED poate lua în considerare aceste aspecte dacă se respectă o serie de bune practici atunci când se planifică o instalație: aprindeți doar ceea ce este cu adevărat necesar, iluminați la intervalele de timp în care este necesar, evitați să emiteți un flux luminos peste orizontală, evitați intruziunea de lumină, folosiți niveluri de iluminare adaptate la nevoile de utilizare, folosiți lumină cu caracteristici spectrale adecvate pentru utilizarea prevăzută, limitând pe cât posibil lumina cu lungime de undă scurtă (albastru).