Proiectele de hotărâri privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2025 și revizuirea zonării fiscale a teritoriului Municipiului Oradea au fost lansate în consultare publică pe site-ul Primăriei Oradea.

 

Primăria Oradea anunţă că miercuri, 30 octombrie, ora 16.00, va organiza, în Sala Mare a instituției, dezbaterea publică privind cele două proiecte de hotărâri menționate anterior. Toţi cetăţenii interesaţi sunt aşteptaţi să participe la dezbatere.

Documentele pot fi consultate în secțiunea „Consultări publice” de pe site-ul Primăriei Municipiului Oradea. Termenul pentru transmiterea de propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectele supuse consultării publice este 8 noiembrie 2024.

Potrivit prevederilor legale, taxele și impozitele care constau într-o sumă în lei stabilită prin Legea 227/2015 privind Codul Fiscal se indexează anual cu rata inflației pentru anul fiscal anterior. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, „Pentru indexarea impozitelor și taxelor locale aferente anului 2025, consiliile locale vor utiliza rata inflației de 10,4%”. Prin majorarea unora dintre taxe și impozite cu rata inflației de 10,4%, Primăria Oradea estimează că va încasa 8 milioane de lei în plus față de 2024 (aproximativ 1% din veniturile proprii).

Modificările impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul următor cuprind: indexarea cu indicele general al inflației; modificări ale taxelor existente sau adoptarea unor noi taxe locale/speciale; modificarea tarifelor locale pentru acoperirea creșterilor costurilor cu utilitățile, materialele și forța de muncă.

 

Detalii privind modificarea zonării fiscale

În Municipiul Oradea se aplică o zonare fiscală dinamică, revizuibilă anual, bazată pe un număr de 17 indicatori. Investițiile publice (asfaltarea străzilor, extinderea rețelelor de apă și canalizare, amenajările de parcuri, locuri de joacă sau terenuri de sport, extinderea iluminatului public, amenajarea parcărilor de domiciliu), dar și cele private, precum dezvoltarea unor noi zone comerciale sau extinderea rețelei de gaz metan, au ridicat calitatea vieții în acele zone, modificând punctajul calculat fiecărei străzi pe baza indicatorilor specifici zonării fiscale a Municipiului Oradea.

Modificarea zonei fiscale influențează: impozitul pe clădiri rezidențiale persoane fizice (aproximativ +4% de la o zonă inferioară la superioară); impozitul pe terenuri intravilane persoane fizice și juridice (+30-40% de la o zonă inferioară la superioară).

Prezenta propunere de revizuire a zonării fiscale se prezintă sintetic astfel: 35 străzi/tronsoane de străzi au fost revizuite (Grigorescu - 14; Oncea - 5; Tineretului - 5; Calea Aradului - 3; Calea Borșului - 2; Deal - 2; Nufărul - 2; Episcopia - 1; Cantemir – 1). La nivelul cartierelor orașului, străzile vizate de modificarea zonării fiscale au fost fundamentate de realizarea lucrărilor de asfaltare și canalizare pluvială.