Directorul RER Vest Zoltán Pálhegyi și viceprimarul municipiului Marcel Dragos au susţinut o conferință de presă în teren, vineri 19 martie, la o incintă pentru depozitarea deșeurilor menajere de la intersecția străzilor  Călugăreni/Posada.

 

Presa locală a fost invitată să asiste la o demonstrație de colectare selectivă corectă, singura metodă care poate conduce la reducerea facturii plătite de proprietari. În cadrul acţiunii, s-a demonstrat cum containerele, indiferent că sunt destinate deșeurilor reciclabile, pentru biodeşeuri sau reziduale, își modifică volumul, dacă fiecare cetățean arondat asociației de proprietari realizează în mod corect colectarea selectivă. Demonstrația a arătat că nu toți locatarii au respectat regulile colectării selective, iar în pubela de reciclabil s-au găsit și deșeuri care trebuia să se regăsească în pubela de rezidual sau în pubela de biodegradabil și invers.

 

Cu cât vom recicla mai mult, cu atât vom plăti mai puțin

Oradea se află în perioada de schimbare a sistemului de tarifare și de colectare aplicat de operatorul de salubritate. În urma licitației adjudecate anul trecut, RER Vest se ocupă acum de implementarea noului sistem de colectare a deșeurilor.

„Orădenii trebuie să știe că legislația în domeniul salubrității s-a schimbat, că trebuie să ne adaptăm ca oraș și ca țară normelor europene în domeniu. Astfel, se aplică principii noi în ceea ce privește colectarea și tarifarea sistemului de salubritate, existând anumite penalități pentru întreaga comunitate dacă nu se îndeplinesc anumite criterii”, se arată într-un comunicat al municipalităţii.  

De asemenea, există o contribuție anuală către Fondul de Mediu, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantității de deșeuri, cerința fiind ca anual cantitatea de deșeuri depozitate pe haldă să scadă. Întrucât doar fracţia reziduală (cea care nu se poate recicla) se depune la haldă, doar pentru aceasta se plătesc penalităţi, de aceea e extrem de important ca această colectare selectivă să se facă corect.

„Orădenii trebuie să înțeleagă că, cu cât vom recicla mai mult, cu atât vom reuși să depunem mai puține deșeuri la haldă ca municipiu și, în consecință, vom plăti mai puțin. Penalitățile care ne sunt impuse pentru nerespectarea acestor cerințe se plătesc acum din banii tuturor orădenilor”se arată în documentul citat.

Cu titlu de exemplu, viceprimarul Marcel Dragoş a arătat că cu banii plătiți până acum de municipiu pentru aceste penalități se puteau achiziționa trei tramvaie noi.

 

De ce este importantă reciclarea corectă

După demonstrația realizată de reprezentanții RER Vest, viceprimarul Marcel Dragoș a precizat: „Ați putut vedea astăzi cum prin plierea și tasarea unor deșeuri  precum cartonul sau pet-urile, o pubelă plină poate ajunge și la jumătate din volumul inițial, deci în final ajungem la un preț mai mic plătit de cetățean, iar diminuarea prețului se va regăsi în factură. Dacă realizăm corect colectarea selectivă, așa cum ați putut vedea azi la o pubelă de reciclabil, volumul deșeurilor se micșorează vizibil. Față de contractul de salubritate pe care municipiul Oradea l-a avut până anul trecut, care prevedea colectarea deșeurilor doar într-o singură fracție – cea de rezidual, respectiv în pubela neagră, în noul contract de salubritate trecem la selectarea pe 4 fracții: fracția reziduală rămâne în continuare, la ea adăugându-se containerul galben pentru reciclabil, containerul maro pentru biodegradabil și pubela verde pentru sticlă. Am dorit să facem astăzi această demonstrație pentru a arăta orădenilor cum trebuie să se întâmple efectiv procesul colectării selective, deoarece avem încă discuții cu asociațiile de proprietari și ne dorim ca lucrurile să fie cât mai clare. Totodată, ne dorim să intrăm cât mai repede în normalitate, așa cum de altfel se întâmplă în întreaga Europa civilizată acest proces al colectării selective a deșeurilor”.

În ceea ce privește economia pe care asociațiile de proprietari o pot face la  prețul facturii prin realizarea unei colectări selective corecte, directorul Zoltán Pálhegyi a explicat: „Dacă un container galben pentru deșeuri reciclabile, care costă undeva la 65 lei, își reduce volumul cu deșeuri prin aplicarea unei colectări selective corecte, prețul se poate reduce și cu 40%. Costul la un container negru destinat deșeurilor reziduale este de 105 lei/mc, dar așa cum s-a văzut, în containerul pentru reziduale mai găsim încă pet-uri sau cartoane, al căror loc este la reciclabile. Deci printr-o selectare corectă putem reduce și aici foarte mult prețul. Prețul facturii de salubritate nu poate fi mai mic decât înainte, deoarece acum facem colectarea a patru fracții în loc de una, dar asociațiile pot face economie la prețul facturii prin realizarea unei colectări selective corecte”.

 

Ghid de colectare selectivă

Potrivit ghidului de colectare selectivă, în containerul negru destinat deșeurilor reziduale ar trebui să se regăsească doar deșeuri precum: conţinutul sacului de aspirator, scutece, lemn tratat sau vopsit, veselă porțelan, mucuri de țigară, în containerul galben destinat deșeurilor reciclabile ar trebui să se regăsească deșeuri precum: pungi/folii de plastic curate, recipient de detergent/săpunuri curate, pet-uri curate și strivite, doze de băuturi/cutii de aluminiu strivite, hârtie + alte tipărituri legate, ambalaje de carton uscate, pliate și legate, iar în pubela maro destinată biodegradabilelor - resturi de legume/fructe proaspete sau gătite, resturi de pâine/cereale, zaț de cafea, păr și blană, haine vechi din fibre naturale, coji de ouă, coji de nucă, cenușă, rumeguș, fân, paie, plante de casă, bucăți de lemn mărunțit, resturi vegetale din curte, ziare/hârtie/carton mărunțite (doar dacă sunt umede sau murdare), excremente ale animalelor de companie.

După încheierea demonstrației, directorul RER Vest Zoltán Pálhegyi a vorbit despre campania de informare pe care RER Vest o desfășoară în acest moment împreună cu Primăria Oradea: „În ceea ce privește noile contracte de salubritate încheiate, azi suntem la 76% contracte încheiate din 20.432 de gospodării existente, iar la asociații de proprietari avem încheiate doar 16 contracte din 877 de asociații. Tocmai de aceea, în momentul de față avem ședințe comune cu Primăria Oradea, la care este prezent atât viceprimarul Marcel Dragoș, cât și primarul Florin Birta, pentru a răspunde la întrebările sau nelămuririle președinților de asociații și locuitorii de la blocuri. Vom continua sesiunile cu întrebări-răspunsuri, pe care le desfășurăm în zilele de luni, marți și miercuri cu toate asociațiile de proprietari”.