Consumul de legume verzi ne poate proteja ochii de bolile legate de îmbătrânire, potrivit anchetei Pola (Patologii oculare legate de vîrstă) realizate de două echipe din cadrul Institutului Naţional francez pentru Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM). Potrivit realizatorilor anchetei, carotenoidele conţinute în varza verde, spanac şi broccoli reduc clar riscul de a suferi de degenerescenţă maculară în relaţie cu vârsta (macula este centrul vizual al retinei) şi de cataractă (opacifierea cristalinului). Aceste carotenoide de origine alimentară se acumulează în mod specific în retină şi sunt deosebit de dense la nivelul maculei - explică oamenii de ştiinţă. Ele filtrează, probabil, lumina albastră, cea mai energetică, ce atinge retina. Neutralizând anumite substanţe agresive produse de reacţii fotochimice, carotenoidele ar proteja retina şi cristalinul de efectele nocive ale expunerii la lumină.