Creşti pădure şi te-ndeasă...
Pe ordinea de zi a recentei şedinţe a Consiliului municipal Beiuş s-a aflat şi un punct care, credem noi, prezintă un interes pentru majoritatea locuitorilor urbei de pe Crişul Negru: stabilirea cotei de tăiere pentru masa lemnoasă din pădurile municipiului Beiuş aflate în administrarea Ocolului Silvic "Cerbul". De fapt, legislativul local nu a stabilit cantitatea de lemn ce urmează a fi tăiată, asta hotărăşte guvernul, ci destinaţia acestui bun de preţ al comunităţii beiuşene.
Propunerea comisiei care gestionează pădurile municipiului a fost ca masa lemnoasă să fie exploatată în proporţie de 90% de agenţii economici şi 10% de populaţie, aceasta urmând să fie vândută pe picior, prin licitaţie. Viceprimarul Viorel Iuhas, preşedintele comisiei menţionate, a expus şi argumentele în favoarea acestei propuneri: pădurile ce pot fi tăiate se află în zone greu accesibile, iar exploatarea lor necesită utilaje speciale, greu de procurat de persoanele fizice, precum şi preţurile sensibil mai mari cu care lemnul este vândut agenţilor economici - 5-600.000 de lei/mc, la pornirea licitaţiei, faţă de numai 100.000 lei/mc la populaţie.
Consilierul Iosif Tocoian a evidenţiat, însă, faptul că de masa lemnoasă tăiată din pădurile urbei ar trebui să beneficieze mai direct tocmai beiuşenii! Tocoian a arătat că, în timp ce unele categorii de populaţie, cum ar fi pensionarii, care locuiesc la bloc, primesc diverse subvenţii pentru încălzire, în timp ce pensionarii care au avut "nefericita" inspiraţie de a munci pentru a-şi construi o casă nu sunt ajutaţi iarna cu nimic!
Dacă mai adăugăm că majoritatea populaţiei Beiuşului locuieşte în gospodării individuale, iar apa geotermală nu încălzeşte decât cartierele de blocuri şi, pe ici, pe colo, vila vreunui mai mare al zilei, înţelegem perfect oful consilierului Iosif Tocoian. Şi, uite aşa, în timp ce unii se îmbogăţesc, tăind pădurile urbei, beiuşenii sunt nevoiţi, împinşi chiar, spre afaceri mai mult sau mai puţin legale cu dubioşi vânzători de... lemne, care, poate, le-au tăiat tocmai din codrii amintiţi! Asta pentru că nu au altă soluţie de achiziţionare a preţiosului combustibil, iar, vorba unui hâtru, iarna nu-i ca vara!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.