„Economist Intelligence Unit” (EIU), divizia analitică a celebrei publicații „The Economist”, face anual un clasament al statelor lumii, în funcție de regimul politic din fiecare stat, criteriul principal, care diferențiază și clasifică fiind democrația: care state sunt democratice, gradul de democrație care există în state, afectarea sau lipsa democrației. Analiza publicată la finalul lunii Februarie, 2025 a indicat că România în anul 2024 a fost declasificată, de la statutul de „democrație viciată” la cel de „regim hibrid”, fiind, astfel,  pe locul 72 în clasament.


În 2024 România a ajuns la statutul de „regim hibrid” din cauza anulării controversate a alegerilor prezidențiale pe fondul acuzațiilor de interferență externă și încălcări ale finanțării campaniei electorale, după cum relatează Radu Caranfil în publicația „Puterea” (28 februarie 2025).
Conform doamnei Diana Stoica, deputat USR, președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene, „Doar Bosnia și Herțegovina mai sunt în această categorie, dintre țările Europei. Republica Moldova, Bulgaria, Albania sunt înaintea noastră! Indexul Democrației publicat anual de Economist Intelligence Unit ne pune în aceeași categorie cu Ecuador (America Latină), Papua Noua Guinee (Asia) și Malawi (Africa)”. 
„Am ajuns aici, pe locul 72, după cutremurul social și politic al anulării alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională”, a subliniat Diana Stoica.
Este un semnal dur pentru România. Așadar, România se află undeva la mijloc în clasament. Că eram obișnuiți de la gimnastică sau alte sporturi să fim mereu pe locul I sau măcar pe podium. Uite că la democrație nu este așa. Stăm altfel. Ce departe e locul I în acest clasament! Nici nu îmi imaginez ce democrație reală o fi pe la locul 30. Nici măcar nu râvnesc la locul 50. Cu speranța pentru un loc 70 în 2025 sunt realist, însă pentru locul 60 cred că îmi fac iluzii. „Aaa, păi las’ că mai e până la ultimul loc!”, ar putea spune optimiștii.
La modul cel mai serios, însă, România trebuie să facă tot posibilul, ca în anul viitor să nu rămână tot la statutul de regim hibrid sau, mai rău, să nu fie declasificată mai mult, ci să avanseze în acest clasament și, dacă e posibil, să depășească, astfel, statutul de democrație viciată, la ceva mai bine. Și iată că deja s-au realizat cu succes acțiuni în acest sens în recentele trei săptămâni, atât pe plan intern, cât și extern. Foarte importantă însă va fi organizarea unor alegeri prezidențiale impecabile, caracterizate de corectitudine și transparență.