Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi măsurile operaţionale pentru care s-au depus proiecte în cadrul sesiunilor existente până acum, din judeţul nostru au fost selectate, deocamdată, 103 proiecte. Proiecte prin care beneficiarii respectivi pot realiza investiţii în sectoare şi domenii de activitate diverse, prin accesarea de fonduri europene şi guvernamentale nerambursabile, la care se adaugă, în proporţii diferite, şi contribuţia financiară a titularului de proiect.

Conform procedurilor, până acum, în cadrul sesiunilor de depunere a proiectelor, bihorenii au depus proiecte, pentru majoritatea măsurilor operaţionale, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltatre Rurală şi pescuit (OJPDRP) Bihor, cât şi la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor. Până acum, din judeţul nostru sunt 103 proiecte selectate, cu valoarea eligibilă totală de 117.221.643 de euro. Ne-am interesat, ieri, la OJPDRP Bihor despre stadiul derulării proiectelor selectate din judeţ, detalii oferindu-ne dl Sandu Zaharia, şef Serviciu Plăţi din cadrul OJPDRP Bihor.
La Măsura 121 (Modernizarea exploataţiilor agricole) există 42 de proiecte selectate, cu o valoare totală a sprijinului financiar nerambursabil de 6.573.516 euro. "Dintre cele 42 de proiecte selectate şi contractate, 16 sunt, deja, finalizate, iar celelalte proiecte sunt în derulare, conform procedurilor de punere în operă", a menţionat dl Sandu Zaharia. Cât priveşte proiectele, selectate la Măsura 123 (Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, cu cele două Scheme de finanţare), există 21 de proiecte cu valoarea totală nerambursabilă de 11.512.918 euro. Dintre ele, 11 proiecte se află în diverse stadii procedurale (tehnice) pentru a intra la plată, iar pentru restul proiectelor urmează ca titularii să înceapă procedurile în vederea intrării la plată.
Continuând "firul" concretizării investiţiilor la proiectele selectate de la celelalte Măsuri operaţionale din PNDR, să notăm că la Măsura 322 (Renovarea şi dezvoltarea satelor), cele trei proiecte selectate, cu valoarea totală nerambursabilă de 7.489.719 euro, sunt în faza de proiectare şi de achiziţii a lucrărilor. Mai există încă 7 proiecte, la Măsura 312 (Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi) - cu valoarea totală nerambursabilă de 1.116.541 euro - şi alte 18 proiecte la Măsura 313 (Încurajarea activităţilor turistice) - 3.600.000 euro valoare totală nerambursabilă, la care urmează depunerea dosarelor de achiziţii bunuri şi lucrări, deci se află în derulare, în diferite stadii de aplicare.
Cum avea să concluzioneze dl Sandu Zaharia, din totalul de 103 proiecte selectate până acum din Bihor, 91 de proiecte se află în diferite stadii de aplicare, dintre care 16 finalizate. Valoarea totală nerambursabilă (fonduri europene şi guvernamentale accesate) reprezintă aproape 30.300.000 de euro.