La un renumit restaurant bihorean, Animalele sălbatice fac "casă bună" cu clienţii
Câteodată inconştienţa poate conduce la grave accidente. Mai mult, dorinţa de a epata prin deţinerea de animale sălbatice, poate să degenereze în chinuirea acelui animal, ori chiar mai rău, la rănirea unui om nevinovat. De aceea, trebuie să reamintim: animalele sălbatice nu sunt pentru companie sau amuzament. Acest lucru îl ştie şi o doamnă Andreea, care a dorit să aducă la cunoştinţa cotidianului Crişana "cazul unui leu tânăr ţinut în captivitate într-o cuşcă betonată de 4x4 mp la Hanul Pescarilor în Săldăbagiu de Munte. Plus, la câţiva metri mai încolo, erau ţinute într-un ţarc mai spaţios doi pui de căprioară".
Reporterii cotidianului Crişana au fost la faţa locului pentru a verifica dacă faptele se confirmă. La Hanul Pescarilor am găsit într-adevăr un leu şi două căprioare. La prima vedere animalele nu par maltratate sau subnutrite. Întrebat de spaţiul corespunzător pentru deţinerea unei feline sălbatice, Viorel Aştilean, adiministratorul Grădinii Zoologice Oradea, ne-a informat că spaţiul trebuie să fie alcătuit dintr-o volieră de 6x6 mp cu grilaj, un adăpost pentru iernat de 4x4 mp cu două compartimente şi spaţiu pentru desfăşurare. La aceasta se adaugă autorizaţiile de deţinere a animalelor obţinute de la Agenţia de Protecţie a Mediului. Ordinul 742/2004 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind autorizarea, inventarierea şi înregistrarea grădinilor zoologice şi acvariilor publice reglementează că suprafaţa minimă exterioară pentru un leu trebuie să fie de 3000 mp, incluzând un bazin. La aceasta se adaugă câte 200 mp pentru fiecare exemplar deţinut în volieră. Felinele de tipul leilor trebuie să fie minim două, de preferabil femelă şi mascul. Pentru căprioare spaţiul exterior alocat este de 500 mp, acesta mărindu-se cu câte 60 mp pentru fiecare exemplar aflat în ţarc. Şi acestea trebuie să aibe un adăpost pentru iernat de minim 5 mp, precum şi spaţii pentru hrană şi apă. În ciuda acestor reglementări, la Hanul Pescarilor situaţia stă cu totul altfel. Doamna Andreea ne-a informat că "toate aceste animale sunt ţinute pentru amuzamentul clienţilor, dar pe mine nu m-a amuzat deloc situaţia lor nefericită, în condiţiile în care Grădina Zoologică din Oradea va fi închisă pentru că oferă aceleaşi condiţii de captivitate pe care le-am observat la Hanul Pescarilor". Dacă spaţiul de desfăşurare al căprioarelor este mulţumitor, lipseşte adăpostul pentru iernat. Cât despre puiul de leu aflat în captivitate, acesta are o cuşcă acoperită de 4x4 mp cu două compartimente (conform regulamentului), însă ţarcul împrejmuitor pentru protecţia vizitatorilor este precar realizat, iar locul de desfăşurare pentru animal cât şi un bazin lipsesc cu desăvârşire. Ce este mai alarmant este faptul că proprietarii acestor animale se pare că nu au nici autorizaţii de deţinere pentru acestea.
Contactată telefonic, proprietara Hanului Pescarilor, doamna Racz a refuzat să ne dea orice fel de declaraţii cu privire la animalele deţinute în captivitate. Cu toate acestea a ţinut să nu fie făcută publică situaţia de fapt de la Hanul Pescarilor. Totuşi, mai există oameni cu suflet ca doamna Andreea care atrag atenţia asupra ilegalităţilor şi a pericolelor care ne pasc datorită inconştienţei sau, pur şi simplu, a nepăsării altora.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.