De ce ecologic?
Răspunzând şi celor care ni s-au adresat, agricultura ecologică, faţă de agricultura convenţională, este procedeul de a cultiva plante, de a îngrăşa animale şi de a produce alimente curate, în deplină concordanţă cu conservarea şi dezvoltarea mediului, în respect faţă de natură şi legile ei, iar hrana să fie mai potrivită metabolismului organismului uman. Plecând de la această definiţie, pentru a obţine produse ecologice nu se utilizează fertilizanţi şi pesticide de sinteză, stimulatori şi regulatori de creştere, hormoni, antibiotice şi sisteme intensive de creştere a animalelor. Totodată, sunt interzise organismele modificate genetic (OMG). Având în vedere aceste considerente promovate şi susţinute de specialişti, trecerea de la agricultura convenţională la agricultura ecologică se face printr-o perioadă de conversie, înseamnă investiţii, costuri pentru practicantul unei agriculturi ecologice, iar la ora actuală sunt forme de sprijin financiar destinate susţinerii sectorului agriculturii ecologice din ţara noastră.
Susţinere financiară
Într-un asemenea context, elocvent rămâne sprijinul financiar prin intermediul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013, Program care include şi finanţări, pe bază de proiecte, în sectorul agriculturii ecologice. Susţinerea financiară nerambursabilă este de 45-47% din valoarea eligibilă a proiectului. Sprijinul financiar se acordă pentru: dotarea cu utilaje şi echipamente specifice agriculturii ecologice; construirea, modernizarea, adaptarea construcţiilor agricole la standardele comunitare, dar şi pentru activitatea de mică procesare din fermă.
Pe lângă cele menţionate anterior, pentru proiectele din sectorul agriculturii ecologice se va mai acorda, în acest an, susţinere financiară, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern la care a făcut referire, zilele trecute, Teodora Albescu - consilier pentru agricultură ecologică în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Astfel, în baza celor declarate de Teodora Albescu, producătorii din sectorul legume-fructe şi agricultură ecologică vor primi 50% din contravaloarea taxei de inspecţie şi certificare plătită organismului de control. În acelaşi context, producătorii pot primi 425 lei/hectar pentru culturi pe teren arabil, păşuni şi fâneţe permanente aflate în perioada de conversie, sprijinul financiar acordându-se pentru o suprafaţă de maximum 20 de hectare. De asemenea, pentru culturile de viţă-de-vie aflate în perioada de coversie se vor aloca aproximativ 700 de lei/hectare, pentru o suprafaţă de maximum 20 hectare, şi 50 de lei/familia de albine certificată în sistemul de agricultură ecologică.