Născut la 1 Aprilie 1940, la Săliște de Beiuș și plecat de timpuriu de acasă, Gheorghe Pituț a rămas în permanență legat de meleagurile natale. Pituț a scris poezie, proză și a tradus din lirica germană, opera sa, care cuprinde zeci de volume, unele apărute postum, întregind patrimoniul cultural românesc.

 

S-a remarcat și ca publicist, activitate pe care a desfășurat-o la „Gazeta literară”, „România literară” și „Viața românească”. Poetul a trecut în eternitate la 6 Iunie 1991, dormindu-și somnul de veci în Cimitirul Bellu, alături de atâtea alte mari nume ale spiritualității românești. Fără să facă nicio concesiune, refuzând imixtiunea politicului în poezie, autorul „Stelelor fixe” este considerat, alături de Ioan Alexandru și Ion Gheorghe, un reprezentant al noului tradiționalism liric românesc postbelic, în timp ce Eugen Simion identifică în opera lui un „expresionism de esență rurală”.

Sâmbătă, 1 aprilie, când s-au împlinit 77 de ani de la nașterea lui Gheorghe Pituț, în Parcul central din Beiuș, la bustul acestuia, a fost săvârșită o slujbă de pomenire la care au participat fratele poetului, părintele Ioan, primarul Petru Mlendea-Căluș, profesori și elevi ai școlilor din urbe, aceștia din urmă susținând un moment poetic din creația pituțiană. Petru Mlendea-Căluș, primarul municipiului Beiuș, a subliniat necesitatea mai bunei cunoașteri a operei lui Pituț aici, la poet acasă, solicitând profesorilor să-i îndrume pe elevi în acest sens, chiar dacă un astfel de demers excedează programele școlare. Părintele Ioan Pituț, fratele poetului, a evocat un moment dificil din viața acestuia - când patru ani a fost lăsat de oamenii regimului fără nicio sursă de existență, moment legat tocmai de faptul că Gheorghe Pituț a înțeles să nu altereze arta poetică prin politizarea acesteia.

Momentul artistic dedicat aniversării lui Gheorghe Pituț a fost prezentat chiar de organizatoarea acestuia, Anca Banda, referent în cadrul Casei de Cultură din Beiuș. La finalul manifestării, cei prezenți au depus flori la bustul poetului din Săliște de Beiuș. Fiind, alături de Alexandru Andrițoiu și Viorel Horj, unul dintre marii poeți bihoreni, prinosul de recunoștință adus lui Pituț a îmbrăcat, de-a lungul timpului, diverse forme: la Oradea și Beiuș sunt străzi care îi poartă numele, iar în urbea de pe Crișul Negru, al cărei Cetățean de Onoare post-mortem este din 1996, i-au fost dedicate un bust și, timp de mai mulți ani, un festival național de poezie.