La Drăgoteni, tradiția încondeiatului ouălor continuă
A XX-a ediție a Festivalului „Oul de Paști”, desfășurată în 29 Aprilie, în Vinerea Mare, la Școala cu clasele I-IV din Drăgoteni, a fost organizată de Primăria, Consiliul local și Școala Gimnazială nr. 1 Remetea, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Muzeul „Țării Crișurilor” din Oradea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Ocolul Silvic „Codrii Beiușului”, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor.
Desfășurat de două decenii, concursul de încondeiat ouă de la Drăgoteni a devenit unul tradițional, cu o amploare crescândă. La ediția din acest an, numărul participanților a fost de 110, elevii provenind de la 20 de școli din Depresiunea Beiușului, din Oradea și Salonta. Este aceasta o dovadă că vechile obiceiuri legate de marele praznic al Învierii Domnului se transmit cu sfințenie, din generație în generație, ca o parte integrantă a identității noastre naționale, toți participanţii, atât cei mai mici, cât și cei mai mari, mărturisind că au deprins acest meșteșug de la bunici, părinți și alte rude apropiate.
La ediția din acest an a Festivalului „Oul de Paști”, de la Drăgoteni, au asistat euro-deputatul Emilian Pavel, deputatul Gheorghe Bogdan, prefectul județului Bihor, Claudiu Pop, Cornel Popa și Ionel Avrigeanu, președintele, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Aurel Chiriac, directorul general-manager al Muzeului „Țării Crișurilor”, Ioan Mang, președintele PSD Bihor, Claudia Postolache și Anca Popescu-Rațiu, consultante de specialitate în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, inspectorul școlar general Alin Novac-Iuhas, consilieri județeni, primari și viceprimari din zonă, oameni de cultură, precum și numeroși săteni, de la copii, până la cei trecuți de prima tinerețe.
Detalii suplimentare despre cea de-a XX-a ediție a Festivalului „Oul de Paști” ne-a oferit Adrian Ștefănică, primarul comunei Remetea. Interlocutorul nostru a precizat că, pe lângă concursul propriu-zis de încondeiat ouă, au mai avut loc și alte întreceri - de bătut toaca și de interpretare de pricesne, acestora adăugându-li-se expoziția de icoane pe sticlă, picturi și desene cu tematică religioasă, precum și tradiționala paradă a costumelor populare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.