Sindicaliştii feroviari au refuzat oferta Ministerului Transporturilor cu privire la majorările salariale, fapt care a dus la declanşarea grevei de avertisment. Astfel, ieri dimineaţă, între orele 7.00 şi 9.00, toate trenurile din ţară au staţionat.

Pentru a doua oară în acest an, timp de două ore, glasul roţilor de tren a amuţit în toate staţiile CFR din ţară, din cauza grevei de avertisment declanşate de angajaţii Căilor Ferate Române. Potrivit liderilor de sindicat, această grevă are loc ca urmare a eşuării negocierilor dintre Ministerul Transporturilor, Ministerul de Finanţe şi sindicalişti. Aceştia din urmă au cerut, în primul rând, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. "Condiţiile de muncă ale unor angajaţi CFR sunt groaznice. Şi azi există staţii unde legitimaţiile de călătorie se emit la lumina lumânării, în timp ce alţi angajaţi sunt nevoiţi să presteze sute de ore suplimentare de muncă, ca urmare a lipsei de personal", ne-a declarat Ioan Buzgău, membru al sindicatului Libertatea Regională CF Cluj. Sindicaliştii au cerut o majorare de 18,5%, în timp ce ofertele primite au fost de 8% în două tranşe: 4% - din aprilie şi 4% - din octombrie, ofertă care nu-i mulţumeşte pe ceferişti. Pe parcursul celor două ore de grevă, în judeţul Bihor au staţionat 15 trenuri, patru dintre acestea, în staţia Oradea. De suferit au avut călătorii, care au fost nevoiţi să-şi decaleze programul. "În intervalul orar 7.00 - 9.00, în staţia din Oradea a staţionat trenul accelerat 1741 Bucureşti - Satu Mare, dar şi trenurile personale 1074, 3114 şi 4333. Până la ora 19.00 sperăm ca situaţia în judeţul Bihor să revină la normal", a precizat Cristina Derban, şefa staţiei Călători Oradea.

Dacă în următoarele cinci zile Ministerul Transporturilor nu va găsi o soluţie optimă pentru ceferişti, aceştia pot declanşa greva generală, însă, potrivit preşedintelui uniunii CNSRR Frăţia Bihor, Ioan Marfici, există posibilitatea declanşării unui miting de protest la Bucureşti. Călătorii aflaţi pe peronul Gării din Oradea ieri dimineaţă s-au arătat înţelegători faţă de problemele ceferiştilor şi au aşteptat ora 9.00, când trenurile s-au repus în mişcare.