Parcul „Mihai Eminescu” din Beiuș a găzduit, vineri, 27 octombrie, cea de-a XXIV-a ediție a Memorialului „Gheorghe Popa-Bota”, întrecere atletică dedicată amintirii profesorului și antrenorului vulcanist Gheorghe Popa-Bota (1948-1992), multiplu campion județean, campion național universitar (în anii 1968 și 1969) și campion balcanic (1969) la 3000 m obstacole.

Și-a început cariera didactică la școala din Vașcău, unde a predat timp de un an, după care, din 1971 și până la trecerea prematură în eternitate, în anul 1992, a pregătit zeci de generații de elevi ai colegiului vulcanian de la Beiuș. Încă de dimineață, cei peste patru sute de tineri concurenți au început să-și facă încălzirea pentru concursul de cros care a început la ora zece. Aceștia au reprezentat 18 unități de învățământ din Bihor: Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” și Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, tuspatru din Beiuș, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, școlile gimnaziale din Nucet, Rieni, Budureasa, Pomezeu, Finiș, Sâmbăta, Curățele, Săliște de Vașcău, Buntești, Căbești, Remetea, Urviș de Beiuș și Pietroasa.

La cea de-a XXIV-a ediție a Crosului memorial „Gheorghe Popa-Bota” au asistat soția Florica și Ioan, unul dintre fiii marelui atlet beiușean, dascăl de educație fizică și el, Mihaela Ilieș, directoarea Colegiului Național „Samuil Vulcan”, Korodi Jozsef, referent superior la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor și numeroase cadre didactice. Directoarea Mihaela Ilieș a declarat deschisă cea de-a XXIV-a ediție a Crosului Memorial „Gheorghe Popa-Bota” și a evocat personalitatea ilustrului dascăl vulcanist.

Câștigătorii ediției din acest an a Memorialului „Gheorghe Popa-Bota” sunt: Brigita Chirea și Cătălin Mihai, ambii de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, la categoria „Clasele 0-2”; Ioana Varga (Școala Gimnazială Pomezeu) și Andrei Prața (Nucet), la „Clasele 3-4”; Szatmari Boglarka (Tărcaia) și Adrian Gherman (Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș), la „Clasele 5-6”; Florina Tuduce (Nucet) și Alex Tomuț (Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș), la „Clasele 7-8”; Delia Varga (Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș) și Răzvan Lincar (Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea), în competiția liceenilor.

Concluziile întrecerii au fost prezentate chiar de profesorul Ioan Popa-Bota, fiul regretatului dascăl și antrenor a cărui activitate pusă în slujba sportului și tinerilor a fost elogiată vineri, 27 octombrie. Interlocutorul nostru consideră că ediția 2017 a Memorialului „Gheorghe Popa-Bota” a fost una reușită, care și-a atins obiectivul, acela de a aduce cât mai mulți copii și tineri pe terenul de sport.