Actorul Şerban Borda şi Asociaţia Teatrul de Copii, cu sprijinul voluntarilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, vă invită vineri, 17 martie, la spectacolul de teatru SssT. Banii strânşi din vânzarea biletelor vor fi alocaţi achiziţionării unui defibrilator mobil care va fi donat Teatrului Regina Maria/ Szigligeti.

 

„Un raport al Băncii Mondiale arată că România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE (43.8 la 100.000 de locuitori). Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. Următoarea cauză de deces din top cinci este cancerul”, transmit organizatorii.

„Deşi afecţiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, statul alocă din fonduri publice o sumă de 14 ori mai mică decât cea alocată pentru afecţiunile oncologice. Tratamentul principalei surse de mortalitate din ţara noastră primeşte doar 4.5% din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Stopul cardiac reprezintă o urgenţă maximă, iar fiecare minut pierdut scade cu 10% – 20% şansele de supravieţuire. Ambulanţa ajunge, în medie, în 7 minute de la apelul către dispecerat. Practic, după aceste 7 minute, dacă nu s-a intervenit, persoana aflată în dificultate va deceda sau va rămâne cu sechele permanente”, se mai arată în comunicatul emis.

Teatrul Regina Maria/Szigligeti din Oradea este un loc public cu un aflux permanent şi consistent de public. Şi pentru că şansele unei situaţii de urgenţă în rândul spectatorilor sau personalului sunt mari, organizatorii şi-au propus să achiziţioneze pentru această instituţie un defibrilator. Costul acestui aparat este de 2.000 de euro.

Orădenii care vor să doneze bani pentru acest instrument absolut necesar unei astfel de instituţii sunt aşteptaţi în 17 martie, ora 19.00, la Sala Florica Ungur, la spectacolul Ssst! oferit de Şerban Borda.  Preţul unui bilet este de 60 de lei, iar capacitatea unei săli este de 150 de locuri.

Acest proiect este susţinut de Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor ai cărui voluntari vor instrui gratuit personalul teatrului pentru ca defibrilatorul să salveze, în caz de urgenţă, o viaţă.