Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut miercuri suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară în Ucraina, a comunicat Ministerul Apărării, în timp ce preşedintele Ucrainei cere şi el accelerarea livrărilor de arme din partea Occidentului.

Într-o întrunire a Înaltului comandament, şeful Statului Major, Valerii Gherasimov, i-a prezentat un raport lui Şoigu, conform sursei citate.

„Pentru a menţine ritmul cerut al ofensivei (...) este necesar să creştem volumul şi cantitatea de arme şi echipamente militare livrate trupelor, în primul rând arme”, a spus Şoigu, potrivit comunicatului postat pe Telegram.

În condiţiile în care Kievul acuză insuficienţa armelor, forţele ruse au înregistrat avansuri tactice aproape zilnice în ultimele săptămâni pe linia frontului în sud-estul Ucrainei.

Miercuri, în primele ore ale dimineţii, Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni din Rusia.

Pavel Malkov, guvernatorul regiunii Riazan, învecinată la nord-vest cu regiunea Moscova, a declarat că atacul cu drone nu a produs victime.

Potrivit canalului rus de Telegram Baza, apropiat serviciilor de securitate, atacul a declanşat un incendiu la rafinăria Riazan.

Deţinută de Rosneft, aceasta rafinează în jur de 5,8% din cantitatea totală de ţiţei rafinat din Rusia şi este o ţintă frecventă a atacurilor aeriene ucrainene.

Guvernatorii din Kursk şi Voronej, regiuni din sud-vestul Rusiei având graniţă cu Ucraina, au raportat şi ei atacuri cu drone în aceste teritorii, afirmând că nu s-au produs pagube sau victime

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de „o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi pentru a le permite trupelor sale să facă faţă trupelor ruseşti care avansează în mai multe sectoare ale liniei frontului, relatează Reuters.

Zelenski a menţionat în mod special armamentul furnizat de Statele Unite, afirmând că Ucraina contează pe livrări prompte pentru a distruge logistica rusă.

„Aceste livrări trebuie să se facă simţite în perturbarea logisticii ocupanţilor, făcându-i să se teamă (...) oriunde pe teritoriul ocupat şi de forţa noastră", a spus el.

SUA au adoptat recent un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari, punând capăt unei perioade de luni de zile de blocaj şi dând speranţe Kievului că stocurile sale de artilerie aproape epuizate vor fi realimentate. După eşecul contraofensivei sale din vara lui 2023, Ucraina este în defensivă. Rusia a preluat iniţiativa şi câştigă teren în Est, în pofida unor pierderi puternice, de la începutul anului, în faţa unei armate ucrainene care duce lipsă în special de muniţii.

În ultimele zile Moscova a revendicat cucerirea mai multor sate. Luni, armata rusă a anunţat că a ocupat Semenivka, iar cu o zi înainte Novobahmutivka.