Mii de persoane au manifestat în întrega lume, în special în Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Spania, împotriva războiului din Irak, la cinci ani de la intervenţia militară americană, dar şi a celui din Afganistan, relatează AFP.

Circa 10.000 de persoane, potrivit organizatorilor, şi 2.000 potrivit poliţiei, au manifestat la Hollywood, în California, pentru a cere preşedintelui american George W. Bush să pună capăt angajamentului militar american în Irak, unde sunt staţionaţi 155.000 de militari. Mii de persoane au defilat în mai multe oraşe mari din Marea Britanie, în special Londra şi Glasgow, pentru a cere retragerea trupelor britanice din Irak şi Afganistan. Potrivit organizatorilor, între 35.000 şi 40.000 de persoane s-au reunit la Londra în Trafalgar Square, punct de întâlnire a manifestanţilor înaintea marşului către Parlamentul din Westminster. Scotland Yard a estimat numărul participanţilor la circa 10.000 de persoane. În ţările scandinave, cum ar fi Danemarca şi Norvegia, câteva sute de persoane au protestat, de asemenea, faţă de războiul din Irak. În Canada, sute de persoane au manifestat sâmbătă pe întreg teritoriul ţării, pentru a protesta faţă de misiunea militară în Afganistan, care a fost prelungită de Parlament pâna în 2011. Potrivit organizatorilor, erau prevăzute demonstraţii în 20 de oraşe canadiene. La Toronto, circa 1.000 de persoane au defilat scandând "Opriţi misiunea militară în Afganistan, nu o prelungiţi", potrivit televiziunilor locale. În Spania, circa 1.000 de persoane au defilat pe străzile din centrul Madridului pentru a protesta faţă de menţinerea trupelor spaniole în Afganistan şi Liban. Alte manifestaţii au fost organizate şi în Barcelona, Bilbao, Sevilla şi Pamplona. "Nu războiului din Irak, din Liban şi Afganistan", "Nu genocidului palestinian", "Retragerea trupelor din Liban şi Afganistan", au scandat protestatarii. Forţa multinaţională condusă de Statele Unite a înregistrat pierderi umane de 4.300 de militari în Irak, dintre care majoritatea sunt americani, de la începutul războiului, la 20 martie 2003.
Potrivit statisticilor publicate pe site-ul Irak Body Count sâmbătă, cel puţin 81.639 de civili irakieni au fost ucişi începând cu aceeaşi dată.