Potrivit Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, funcţionarii publici, precum şi personalul contractual care ocupă funcţii de şefi de servicii au obligaţia să depună, cel mai târziu la data de 15 iunie declaraţiile de avere şi interes pentru anul fiscal anterior. O notă internă emisă de către Biroul de Resurse Umane din cadrul Primăriei Oradea făcea referire la un termen de înregistrare a acestor formulare, termen care a expirat de două săptămâni. Până la această oră, din cele 289 de persoane angajate la Primăria Oradea care au obligaţia să depună aceste documente, doar jumătate s-au conformat. Potrivit informaţiilor furnizate, doar 162 de declaraţii de avere fuseseră actualizate, iar în ceea ce priveşte declaraţiile de interese, până ieri fuseseră depuse numai 195.

Funcţionarii din PMO nu s-au grăbit
să-şi facă publice averile acumulate în ultimii ani, mai ales că nici şefii lor nu au dat dovadă de prea multă transparenţă. Potrivit declaraţiilor postate pe site-ul PMO, majoritatea funcţionarilor nu şi-a mai reactualizat declaraţiile de avere din mai 2005. Cât despre cele de interese, acestea lipsesc în majoritate. Dintre funcţionarii cu funcţii de execuţie din Primărie doar jumătate şi-au reactualizat declaraţiile de avere. Printre cei care s-au grăbit să-şi declare averea este Dan Gherdan, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice. Acesta deţine un teren intravilan în suprafaţă de 302 mp şi un teren agricol de 500 mp. Din 1996 soţia sa a moştenit o casă de locuit. Funcţia din Primărie i-a adus un venit anual de 38.680 lei.

Ex-directorul executiv al Direcţiei Tehnice,
Dumitru Fildan, are trecute în declaraţia de avere trei terenuri agricole: unul în Borşa, de 6.800 mp, unul în Oşorhei, achiziţionat anul trecut, în suprafaţă de 4.300 mp, iar anul acesta a mai cumpărat 3.800 mp de teren agicol. El mai deţine în Oradea 466 mp teren intravilan, precum şi o casă de locuit. Fildan este proprietarul a două autoturisme, un Seat Cordoba, fabricat în 2005 şi un Fiat Brava, fabricat în 2001. Funcţia de director executiv i-a adus anul trecut un venit de 45.604 lei. Pătcaş Leontin, şeful Serviciului Drumuri şi Poduri, deţine, conform declaraţiei de avere, un apartament în Oradea, precum şi un autoturism Renault Megane. Anul trecut acesta a încasat de la Primărie 39.280 lei. Directorul executiv al Direcţiei Informatice, Silviu Lucuţa, are un ha de teren agricol la Tileagd, iar în Oradea deţine un apartament. Din 2005 este proprietarul unui Opel Astra, are o datorie de 5.500 euro şi o ipotecă pe casă în valoare de 9.200 euro. Anul trecut a încasat de la PMO 43.235 lei.

Restanţier la înregistrarea declaraţiilor
reactualizate este Sorin Borza, fostul şef al Serviciului Comunicare, Imagine, Mass-Media, care a luat calea Bruxelles-ului împreună cu fostul lui şef, Petru Filip. Acesta nu şi-a mai completat declaraţia din mai 2005, deşi la încetarea activităţii sale avea implicit obligaţia să-şi completeze o nouă declaraţie de avere. Fostul arhitect şef, Andrei Luncan, are pe site-ul PMO postată doar declaraţia de avere completată în cursul lunii ianuarie 2007. Conform documentului, el deţine în Oradea un intravilan de 1.400 mp şi un teren agricol în comuna Batăr de 31 ha, moştenite. În Oradea deţine un apartament şi o casă, iar la Auşeu - o casă de vacanţă. Nici fosta sa subalternă, Raluca Covăcescu, promovată în locul său, nu şi-a reactualizat declaraţia de avere din octombrie 2006.

Emilian Sala, fostul director

al Direcţiei Economice, are postate pe site doar declaraţiile din mai 2005 şi iulie 2007. La acea dată, Sala avea în proprietate un teren de 270 mp la Arieşeni şi un apartament în Oradea. Cel propus să-i ia locul, Eduard Florea, unul dintre directorii adjuncţi ai Direcţiei Economice, nu s-a grăbit nici el să dea dovadă de mai multă transparenţă. Conform declaraţiei completate în februarie 2007, el deţine din 2006 un teren intravilan în Oradea de 522 mp şi o casă de locuit. Tănase Miculescu, celălalt director adjunct al Direcţiei Economice, are postată pe site-ul PMO declaraţia de avere din ianuarie 2007. Conform acesteia, el deţine în Oradea un teren intravilan şi o casă de locuit.

Mihai Goidaci, directorul executiv
al Direcţiei Juridice, nu şi-a mai completat formularul de declaratie de avere din 2005, în aceeaşi situaţie aflându-se şi Lavinia Lorincz, şefa Serviciului Juridic. La Direcţia Tehnică, singura care nu şi-a reactualizat declaraţia de avere este Aurelia Ţenţ, care ocupă funcţia de director executiv adjunct. Conform declaraţiei completate pe data de 3 august 2007, deţine în Oradea un intravilan de 792 mp, precum şi două apartamente, un autoturism Citroen fabricat în 2003, dar are şi datorii de 52.000 de euro.

La Administraţia Imobiliară Oradea situaţia declaraţiilor de avere şi interese este şi mai gravă. Conducătorul acestei instituţii, Marcel Boloş, cel pe care PD-L l-a propus pentru postul de city-manager după eventuala câştigare a alegerile locale, nu şi-a mai reactualizat declaraţia de avere din mai 2005. Marcel Boloş este printre puţinii directori din Primărie care au dat dovadă de atâta aroganţă faţă de respectarea legii în ceea ce priveşte transparenţa averii proprii. Cu toate acestea, Mihai Groza l-a cooptat în echipa sa pentru cucerirea unui nou mandat la Primăria Oradea, dându-l ca model de corectitudine şi competenţă profesională.