17 octombrie este data la care se marchează, în toată lumea, „Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei”. Zeci de persoane din zona metropolitană Oradea, dar şi alte persoane provenite din alte judeţe, persoane fără adăpost, suferă din cauza condiţiilor de viaţă precare.

 

Scopul evenimentelor care au loc în această zi este, așadar, de a contribui la transformarea lumii înconjurătoare, pentru a pune capăt sărăciei în toate dimensiunile şi formele sale.

„Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei” a fost marcată în cadrul cantinei sociale a Asociației Caritas Eparhial, unde cei 50 de beneficiari au fost serviți de către Preasfinţia Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, vicarul general pr. Olimpiu Todorean și protopopul de Oradea pr. Gavril Buboi. Totodată, cu prilejul acestui eveniment, beneficiarii Asociației Caritas Eparhial Oradea au avut parte și de prăjitură şi de un pahar de suc.

„Acţiunea asociaţiei nu se oprește aici. Tot în spiritul acestei zile, asociaţia va organiza o «Caravană de seară», pentru a marca ziua de 17 octombrie. Asociaţia s-a unit pentru a susţine o cauză nobilă, ce-i vizează pe toți cei defavorizaţi din punct de vedere social şi material, dar care nu se află în baza de date a asociaţiei”, spune Ioana Ostahie, asistent social Asociația Caritas Eparhial Oradea. Potrivit acesteia, persoanele fără adăpost din Oradea, care înnoptează, se adăpostesc în gara locală, dar şi prin zona gării, vor primi sandvişuri şi ceaiuri calde de la angajaţii asociaţiei care vor fi însoţiţi de preşedintele asociaţiei, pr. Vasile Şoptea. Sandvişurile şi ceaiul vor fi pregătite cu ajutorul voluntarilor, în cantina Centrului Social Maria Rosa.

„Ca ei sunt mulţi alţii, tot fără case, fără haine, fără bani şi fără mâncare. Sărăcia cea mai mare este însă indiferența lumii. De aceea, îndemnul nostru este de a vă invita să acţionați împreună cu noi împotriva sărăciei, în fiecare zi”, mai spune Ioana Ostahie.