Disidentul Oleg Orlov compară sistemul judiciar rus cu Germania nazistă - Vocile Rusiei închise
Disidentul încarcerat Oleg Orlov a comparat joi actualul sistem judiciar al Rusiei cu Germania nazistă, într-un discurs prin videoconferinţă la procesul său de apel privind sentinţa sa de doi ani şi jumătate de închisoare pentru opoziţia faţă de conflictul din Ucraina, relatează AFP.
Un veteran al Memorial, ONG-ul co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2022 şi dizolvat de instanţele ruse, acest activist renumit în vârstă de 71 de ani a ales, spre deosebire de mulţi alţi critici ai Kremlinului, să rămână în Rusia pentru a „continua lupta" împotriva lui Vladimir Putin.
La sfârşitul lunii februarie, el a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru denunţarea repetată a ofensivei militare lansate de trupele ruse în Ucraina în februarie 2022.
„Au distorsionat, pervertit şi, în cele din urmă, au dus la distrugerea totală a justiţiei şi a legii", a declarat Orlov, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la tribunalul din Moscova, citând cuvintele rostite de avocatul american Telford Taylor la procesele de la Nurnberg care i-au judecat pe principalii lideri nazişti după cel de-Al Doilea Război Mondial.
„Aceste cuvinte sunt remarcabil de potrivite pentru a caracteriza starea actuală a sistemului judiciar rus", a denunţat el la sfârşitul audierii, pe care o urmăreşte de la distanţă din celula sa din Syzran, la aproximativ 900 km sud-est de Moscova.
Instanţa examinează de joi dimineaţă apelul său, chiar dacă persoana în cauză nu îşi face iluzii cu privire la rezultatul dezbaterilor. „Nu regret nimic şi nu mă dezic de nimic", a repetat el.
„Ei au făcut din sistemul judiciar o parte integrantă a dictaturii. Tribunalele pe care le-au creat şi condus au fost supuse doar dictatelor politice ale regimului. Au abolit orice aparenţă de independenţă judiciară", a continuat Oleg Orlov prin videoconferinţă, citându-l în continuare pe Telford Taylor.
„Procesele pe care le-au condus s-au transformat în farse îngrozitoare (...) care nu au fost altceva decât batjocură la adresa victimelor nefericite", a spus el.
„Aceste cuvinte pot fi rostite acum de orice prizonier politic rus", a concluzionat disidentul rus, după ce a spus că „a refuzat" să răspundă la întrebările instanţei, pe care le-a descris ca fiind „nedrepte", deoarece „răspund la un ordin politic".
Activ din anii 1970 sub URSS, Oleg Orlov este unul dintre pilonii Memorial, principala organizaţie care luptă în Rusia pentru păstrarea memoriei represiunilor sovietice şi documentarea celor actuale.
ONG-ul a fost dizolvat la sfârşitul anului 2021 de instanţele ruse, dar a primit apoi Premiul Nobel pentru Pace 2022, la câteva luni după începerea ofensivei ruse în Ucraina.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.