Teatrul Regina Maria invită orădenii la o nouă premieră a stagiunii 2016/2017, „Baraca”, de Aiat Fayez, un text montat în premieră naţională. De această dată, regizorul care a lucrat cu actorii Trupei Iosif Vulcan este Tudor Lucanu, premiat în mai multe ediţii ale Festivalului de Teatru Scurt pentru spectacole ca Emigranţii, sau Eşti un animal, Viscovitz.

 

Spectacolul Baraca se va juca la Sala Arcadia, pentru că Teatrul Regina Maria nu dispune de o sală studio, iar locurile vor fi, astfel, limitate.

„Acest spectacolul este un proiect foarte drag, care face parte din programul dedicat tinerilor actori şi regizori de directorul Daniel Vulcu”, a spus Victoria Balint, directorul artistic al teatrului. „Ne-am bucurat să-l avem la Oradea pe Tudor Lucanu, un regizor premiat şi iubit de public, care este totodată un actor foarte bun şi un scenograf foarte bun”, a mai spus Victoria Balint. Entuziasmul a fost împărtăşit şi de echipa actorilor. „Pentru mine a fost o surpriză plăcută să mă aflu în distribuţie. Piesa are o temă actuală, terorismul, iar rolul (personajul Mare) a fost o provocare pentru mine”, a spus Alexandru Rusu. În completare, Pavel Sârghi (personajul Mic), a vorbit despre buna colaborare actor-regizor: „Se vede că este un regizor-actor. Ştie să explice, să ne ceară, să ne sugereze, îţi lasă liberul arbitru, creează împreună cu actorul”, a spus Sârghi. „Piesa este ludică, cheia este comică, dar există un dramatism ascuns”, a mai completat actorul, secondat de colegii săi Alina Leonte (Virginia), Ciprian Ciuciu (Bosco), George Dometi (Chinezu’) și Sorin Ionescu (Marwani).

Spectacolul ”Baraca” prezintă povestea a doi bărbați francezi, Mare şi Mic, care nu au prea multe perspective profesionale și se hotărăsc să creeze bombe artizanale în oale sub presiune. Iniţiativa lor, aparent fără şanse prea mari de reuşită, se transformă într-o adevărată afacere pe măsură ce experimentele dau roade şi li se alătură câţiva parteneri de nădejde. Îşi creează relaţii cu lumea islamică şi beneficiază de sprijinul tacit al autorităţilor franceze. Pentru a camufla laboratorul ilegal de creat bombe, înfiinţează în faţa fabricii un magazin pentru comercializarea măştilor de gaze, care va deveni, ironic, principalul furnizor al Ministerului Sănătăţii.

„Dincolo de faptul că în anii 2015 şi 2016 atentatele teroriste au marcat lumea, ce m-a atras la acest text a fost tema subtilă, care vorbeşte despre condiţia umană: până unde poate să meargă un om, în numele propriului bine, fără a ţine cont de miile de oameni care suferă în jur”, a spus Tudor Lucanu. „Baraca este un text ludic, împachetat în umor, cu o temă profund umană”, a mai precizat regizorul.

Textul Baraca a fost scrise de dramaturgul Aiat Fayez special pentru proiectul TERRORisms, iniţiat de „Uniunea Teatrelor din Europa” şi finanţat de Programul Europa Creativă, care a fost pus în scenă la Teatrul de Comedie din Reims.

Premiera orădeană (şi naţională) va avea loc sâmbătă, 11 martie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia.  Cei care nu pot ajunge la premieră sunt așteptați la următoarele reprezentații ale spectacolului, care vor avea loc miercuri, 15 martie – în cadrul campaniei UNITER ”Artiștii pentru artiști” – și sâmbătă, 25 martie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Se pot achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!