Potrivit unui anunţ al Ministerului  Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), incubatoarele de afaceri vor putea cere fonduri europene începând cu data de 5 februarie.

Fondurile disponibile sunt de aproximativ 110 milioane de euro și acoperă întregul teritoriu al țării, cu excepția regiunii București-Ilfov. Beneficiarii finali sunt întreprinderile nou-înființate, care vor fi susținute în primii trei ani de la înființare prin oferirea unor spații în care să își desfășoare activitatea, dar și prin servicii suport pentru afaceri. Oportunitatea de finanțare va fi disponibilă între 5 februarie și 5 mai 2018 și va fi oferită prin intermediul Programului Operațional Regional, axa prioritară 2 - Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii. În cadrul acesteia, cele două apeluri de proiecte ce se vor lansa vor beneficia de un sprijin financiar total de 109.950.000 de euro. În cadrul acestei două apeluri de proiecte, beneficiarii eligibili sunt entitățile care își propun înființarea unui incubator de afaceri, indiferent de forma juridică.

Ajutorul financiar nerambusabil pentru investiții include cheltuielile de înființare, modernizare, extindere a unui incubator de afaceri, precum și dotarea acestuia cu active corporale și necorporale. Suplimentar decontării acestor cheltuieli, sprijinul nerambursabil vizează și oferirea în cadrul incubatorului a unor servicii suport pentru firmele incubate. Valoarea finanțării nerambursabile acordate este cuprinsă între 200.000 euro și maximum șapte milioane euro. Proiectele depuse vor parcurge o etapă de selecție ce presupune: verificarea eligibilității și conformității proiectului; verificarea tehnico-economică; acordarea punctajului. Punctajul minim solicitat în cadrul acestui apel de proiecte este de 50 de puncte, însă selecția proiectelor se va efectua în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute de proiectele declarate conforme și eligibile în cadrul procedurii de selecție. Cererile de finanțare vor fi înaintate de către entități individuale sau în asociere și care au calitatea de fondator al unui incubator de afaceri. Conform calendarului informativ publicat de către MDRAPFE, aceste fonduri pot fi solicitate de către: autorități publice locale; întreprinderi mici și mijlocii; organizații nonguvernamentale (ONG).