Uniunea Vatra Românească - Filiala Bihor, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, a organizat luni, 30 octombrie, la Biblioteca Județeană, o întâlnire cu 50 de cadre didactice din Republica Moldova, aflate într-un schimb de experiență de o săptămână, în Bihor.

 

La eveniment au participat preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, președintele Uniunii Vatra Românească Bihor - Ioan laza, prim-vicepreşedintele - Ioan Chivari, vicepreşedintele Teodor David, Galina Gîrbea din Republica Moldova și inspectorii IȘJ Bihor - Florin Negruțiu, Elena Moțoc-Chivari și Daniela Sopota.

Au fost prezentate inițiative și acțiuni ale Filialei Bihor a Uniunii Vatra Românească pentru amplificarea relațiilor culturale și din domeniul învățământului cu Republica Moldova, în special pentru întregirea fondului de carte cu grafie latină, intensificarea schimburilor academice, a celor din cultură și învățământul preuniversitar. Profesorul Ioan Laza a spus că Uniunea Vatra Românească a sprijinit colectarea şi donarea de cărţi cu grafie latină, proiect în cadrul căruia s-au donat deja peste 3.500 de cărţi, a susținut schimburile academice și a cerut autorităților naționale să aloce ajutoare pentru cei din Republica Moldova.

Invitații au adus cu ei cărți românești, profesorii din Republica Moldova fiind invitați, la finalul întâlnirii, să le ia pe cele pe care le-au considerat utile.