Apelurile zilnice din „colonii” exasperează echipajele de intervenţie - Ambulanţă pe post de taxi
La şedinţa Colegiului Prefectural de ieri, 26 iulie a fost invitat managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Gheorghe Pintea, care a prezentat statistica celor şase luni de mandate. Prefectul Claudiu Pop i-a atras atenţia asupra conflictelor cu fosta conducere şi a cerut detalii cu privire la utilizarea ambulanţelor pe post de taxi, de către bihorenii iresponsabili.
„Nu avem dreptul să refuzăm apelurile 112”, a afirmat şeful Serviciului de Ambulanţă, Gheorghe Pintea. Răspunsul a venit după ce prefectul Claudiu Pop i-a solicitat să prezinte public ceea ce Prefectura primeşte în raportări, referindu-se la cei care abuzează de ambulanţă, cu apelativul de „idioţi”.
„Avem clienţi, în special din colonii, care sună aproape zilnic la 112 şi solicită ambulanţa”, a confirmat Gheorghe Pintea. „Au învăţat să spună dispecerei că simt înţepături la inimă. Nu avem cum să refuzăm un astfel de apel şi atunci trimitem echipaje. Când ajungem cu ei în Oradea, însă, spun că nu-i mai doare nimic şi solicită să coboare la primul semafor”, a mai spus Gheorge Pintea. Un al profil al pacientului fidel este acela care cheamă ambulanţa pentru că nu are cine să-i facă o injecţie. Nu în ultimul rând, personalul ambulanţei este supus, câteodată, agresiunilor.
„O astfel de situaţie am avut chiar aseară (n.r. luni, 25 iulie) la ora 21.30, în Livada. Am fost solicitaţi pentu a da primul ajutor unei tinere. Un echipaj tip C2 s-a deplasat la locul respectiv, o colonie, iar rudele fetei se îngrămădiseră, nelăsând ambulanţierii să-şi fac treaba. Fetei i s-a solicitat să urce în ambulanţă şi a refuzat. În schimb, echipajul a fost agresat, oamenii dând inclusiv cu pietre în ambulanţă”, a spus Gheorghe Pintea.
De altfel, printre plusurile pe care le-a notat managerul a fost calitatea şi implicarea personalului. Legat de scandalul cu fosta conducere, Pintea a spus, la fel ca în conferinţa de săptămâna trecută, că a făcut trei plângeri penale la adresa fostei conduceri a SAJ Bihor.
În ceea ce priveşte bilanţul activităţii în primul semestru al anului, echipajele au fost solicitate de peste 51.000 de ori, din care peste 40.000 au fost urgenţe. Dintre acestea, 6.253 au fost de tip cod roşu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.