Peste 1000 de orădeni au participat la concertul extraordinar "Tezaur folcloric"

Situaţie fără precedent, marţi seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Deşi organizatorii afirmă că au dat invitaţii cu loc pentru toată lumea şi au rezervat câteva rânduri pentru oficialităţi, faptul că intrarea a fost liberă la concertul extraordinar "Tezaur folcloric de Mărţişor" nu a făcut decât să creeze o adevărată isterie în rândul sutelor de orădeni care nu au mai apucat să ocupe un loc în sală, fiind nevoiţi să se înghesuie fie pe scări, la intrare, fie, dacă au reuşit să pătrundă în interior, să stea mai bine de patru ore în picioare, pe margine.

O sală prea mică pentru un public atât de mare
Această situaţie a fost semnalată în timpul spectacolului şi de invitata de onoare şi gazda acestui eveniment, Mărioara Murărescu, care le-a sugerat organizatorilor, nu cu răutate, ca, altă dată, să ţină cont că iubitorii de folclor vor să se bucure din plin de un asemenea eveniment, având nevoie de un spaţiu mai generos. "Cred că spectacolul ar fi trebuit organizat în aer liber, într-un spaţiu mai mare, să poată şi bihorenii mei juca", a exclamat domnia sa, la un moment dat. Dincolo de aceste "mici" inconveniente, atmosfera a fost una incendiară, artiştii fiind răsplătiţi cu flori şi ropote de aplauze pentru evoluţia lor. Mărioara Murărescu şi-a exprimat convingerea că aici, în Bihor, cântecul popular va dăinui şi peste veacuri, deoarece, în această parte a ţării, sunt multe nume consacrate în domeniu.

Invitaţi de seamă din Bihor şi alte zone ale ţării
La întâlnirea cu publicul orădean au venit mai multe generaţii de interpreţi, atât din Bihor, cât şi din mai multe zone ale ţării. Este vorba de: Gheorghiţa Nicolae, Cristian Pomohaci, Florentina şi Petre Giurgi, Leontin Ciucur, Florica Ungur, Cornel Borza, Florica Zaha, Maria Haiduc, Florin Mariş, Maria Sidea, Antonela Ferche Buţiu, Ionel Ban, Dana Ionela Jurjuţ şi Otilia Haragoş. De asemenea, au evoluat: Grupul vocal "Lioara" al Şcolii de Arte "Francisc Hubic", condus de prof. Marcu Leţ, şi Ansamblul folcloric "Nuntaşii Bihorului". În cadrul spectacolului, au fost lansate două CD-uri, unul al interpretei Antonela Ferche Buţiu şi altul al Orchestrei "Rapsodia bihoreană", dirijor prof. Liviu Buţiu. De altfel, întregul acompaniament muzical al concertului a fost asigurat de Orchestra Şcolii de Arte "Francisc Hubic".

Părintele Pomohaci a ridicat publicul în picioare
În jurul orei 21.15, când a intrat în scenă părintele Cristian Pomohaci, lumea l-a primit cu urale şi aplauze. După mai bine de o oră, a părăsit scena afirmând: "eu aş mai sta cu dumneavoastră, dar mi-e milă de cei care stau în picioare!". La insistenţele publicului, a revenit totuşi, pentru a mai interpreta un cântec. S-a îndepărtat apoi, asigurându-i pe cei prezenţi că-i va purta în inimă şi în gând.