Şaizeci şi unu la sută din cetăţenii italieni declară că romii le sunt "foarte antipatici", deşi peste jumătate dintre ei ştiu destul de puţine lucruri despre aceştia, în special în ceea ce priveşte numărul lor sau ţările de provenienţă.
Potrivit sondajului publicat ieri de cotidianul La Repubblica, 61% dintre italieni afirmă că romii le sunt "foarte antipatici', în timp ce 20 % declară că resimt "destul de multă" antipatie faţă de aceştia. Procentele depăşesc cu mult valorile de antipatie înregistrate faţă de imigranţi în general, în cazul cărora răspunsurile afirmative la variantele "foarte multă" sau "destul de multă" antipatie, luate împreună, nu au depăşit 40%. Într-un clasament al naţionalităţilor şi etniilor imigranţilor, cel mai puţin acceptate de cetăţenii italieni, romii se clasează pe primul lor, fiind urmaţi la scurtă distanţă de români şi apoi de albanezi.
Întrebaţi care este primul lucru care le vine în minte atunci când aud cuvântul "rom", peste 25% dintre italieni au răspuns "hoţ", ei devansându-i cu câteva procente pe cei care au răspuns "nomazi". În acelaşi timp, 70% dintre participanţii la sondaj au calificat drept dificilă dacă nu chiar imposibilă convieţuirea cu romii, 34% au considerat-o problematică, în timp ce restul de 36% au definit-o drept "destul de problematică".