De la anul, Bihorul va avea cel mai elegant sediu istoric pentru instanţele de judecată - Palatul de Justiţie, la stadiu de finisaje
Cele patru statuete reprezentând Justiţia în diferite ipostaze au fost date jos de pe faţada principală, urmând să fie încredinţate unui restaurator care să le redea strălucirea de acum 117 ani, când Palatul de Justiţie din Parcul Traian era finalizat.
Încă de săptămâna trecută, cele patru statui turnate dintr-un aliaj având la bază zinc au fost coborâte de pe înălţimile faţadei Palatului de Justiţie, în aşteptarea finalizării discuţiilor cu un restaurator, care în maximum două luni va trebui să le restaureze. Starea lor de degradare este destul de avansată, astfel că procesul va fi unul complex.
Statuile au o înălţime de peste 2 m şi 120 de kg, fiind date jos cu ajutorul unei macarale. Fiecare dintre femeile ce întruchipează Justiţia are o poveste a sa, una ţine în mână un cod, alta o plăcuţă pe care scrie LEX, alta o sabie, iar alta este legată la mâini cu funie. "Statuile vor fi curăţate, consolidate şi completate, vopsite şi protejate cu un strat de lac. Suntem în tratative cu un restaurator. Într-o lună şi jumătate-două, statuile vor trebuie să fie gata restaurate", ne-a declarat Adrian Calamar, manager adjunct al proiectului. Odată intraţi pe impunătoarea poartă a Palatului de Justiţie rămânem uimiţi de frumuseţea arhitecturală a acestei intrări, unde s-au refăcut ornamentele şi s-au aplicat foiţe aurite. Urmează refacerea scărilor şi a mozaicului din holul principal, iar pe restul culoarelor se va monta granit gri, încadrat în fâşii de granit roşu. Lucrările la Palatul de Justiţie au demarat în 2013 şi au început cu podul, acolo unde s-a făcut recompartimentarea şi s-au creat birouri pentru partea administrativă a instanţelor de judecată care se vor muta aici. Aici lucrările sunt finalizate în proporţie de 100%.
La etajul II, mai trebuie montate uşile şi parchetul. Tot la acest nivel se lucrează în cupola Sălii Festive a Palatului de Justiţie, o încăpere spectaculoasă, cu o acustică şi o ornamentaţie deosebită. Sala Festivă este întinsă pe două etaje, în cele patru colţuri au fost descoperite patru picturi murale, două reprezentând îngeri şi steme sau însemne heraldice, în una dintre picturi este reflectată Justiţia, iar în alta se distinge chipul unui bărbat.
Odată urcaţi pe schele, chiar sub bolta sălii festive, muncitorii au descoperit un lucru inedit: şase inscripţii, sunt numele a şase foşti miniştri ai Justiţiei. Numele lor este sculptat şi pus, separat, într-o nişă. Numele celor şase miniştri sunt: A. Papiu Ilarian, Toma Stelian, D. Alexandresco, B. Boerescu, M. Cantacuzino şi (?) Stănescu. "Aici s-au restaurat ornamentele din ipsos şi s-au refăcut şi consolidat iluminatoarele. Pentru picturi şi căsuţele cu nume vom apela la restauratori specializaţi", a mai adăugat Adrian Calamar. La etajul I gradul de execuţie este cel mai puţin avansat, în timp ce la subsol s-a creat deja front de lucru pentru montarea pardoselilor şi a finisajelor. La subsol vor funcţiona cele zece săli de judecată, prevăzute cu iluminatoare care dau în cele trei curţi interioare ale clădirii. Sălile de judecată pentru secţiile penale sunt prevăzute cu fluxuri independente pentru judecător, public şi deţinuţi, care au amenajate camere de detenţie la subsol pe perioada procesului.
Toate aceste modificări au făcut să crească cu 3.500 mp suprafaţa utilă. Iniţial, suprafaţa desfăşurată era de 11.816 mp, ajungându-se după reamenajarea de noi spaţii la o suprafaţă utilă de 15.351 mp., cu 30% mai mult. Cu toate acestea, cele zece săli de judecată nu par a fi suficiente pentru cele trei instanţe care se vor muta aici de la anul: Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel. Însă este posibilă amenajarea sălilor de consiliu de la etaje în săli de judecată. În ce priveşte faţada, care ocupă o suprafaţă de 8.500 mp, aceasta este finalizată în proporţie de 98%. Pe lângă cele patru statui, au fost identificate 80 de elemente ornamentale, amfore, făclii, globuri, tot din tablă de zinc, care şi ele au fost restaurate şi sunt în curs de montare. Lucrările, finalizate în ansamblu, în procent de peste 89%, au ca termen de finalizare ianuarie 2016, imobilul urmând să devină cel mai frumos sediu pentru instanţele de judecată.
va instig la sex oral pe astia cu anunturile ... site-ul asta este părasit, chiar nu se ocupă nimeni să steargă tot gunoiul ...
sigur vor exista lifturi si scari rulante pentru persoane cu dizabilitati. probabil ca vor primi si o lxxa gratis la intrare
* pwla astia cu anunturile
sa se puna semnul "firesc" pt Romania... "Interzis persoanelor cu dizbilitati" desi si Justitia pare sa aiba o dizabilitate, caci nu vede - precis nu s-au gandit sa fac si o rampa de acces, un lift, balustrade etc. etc. etc.