După Budapesta în anul 2016, Oradea are onoarea de a fi cel de-al doilea oraş din Europa şi primul din România care găzduieşte o expoziţie de artă persană autentică, organizată cu obiecte realizate de actualii artişti plastici şi meşteri populari din Iran. Expoziţia itinerantă va pleca din Oradea spre ţări ca Austria, Germania sau Italia şi este mesajul de pace transmis europenilor din Orientul Mijlociu.

 

Centrul pentru spiritualitate, cultură și dialog Posticum, în colaborare cu Centrul pentru Cultură și Artă Persană din Budapesta și Centrul Comercial Iranian din Ungaria invită publicul din Oradea la o expoziție de artă persană unică în România, dar şi în Europa. Expoziția are ca scop fundamental să prezinte și să facă cunoscute din șirul culturilor milenare îndepărtate valorile tradiționale ale civilizației persano-iraniene, precum și intenția de a dispersa confuziile care își trag rădăcinile din lipsa de informații. Expoziţia şi-a deschis porţile joi, 30 martie, la Centrul Posticum, în prezenţa directorului de programe al Posticum, Istvan Nemes, curatorului Ács Érmes Károly şi preşedintelui Centrului pentru Cultură şi Artă Persană din Budapesta, dr. Shahrokh Mirza Hosseini.

„Suntem bucuroşi să organizăm în Oradea cea de-a doua expoziţie internaţională Ars Persica”, a spus dr. Shahrokh Mirza Hosseini. „Prima ediţie a avut loc în decembrie 2016 în Budapesta şi am fost surprinşi de bucuria cu care ne-au trecut pragul vizitatorii. Vreau să subliniez că ceea ce orădenii pot vedea în aceste zile la Posticum sunt exponate absolut noi, diferite de cele prezentate în Ungaria. Artiştii iranieni le-au trimis în Oradeea, din pricina spaţiului mic am făcut o selecţie şi am expus cele mai reprezentative obiecte”, a mai spus acesta. Shahrokh Mirza Hosseini a explicat că prin aceste expoziţii se doreşte crearea unei legături, prin intermediul unui forum artistic, între artiştii europeni şi cei iranieni. Se doreşte de asemenea asigurarea unui cadru ideal pentru schimburi de experienţă între aceşti artişti, europenii fiind, la rândul lor, invitaţi să expună în Iran.

„De aceea, aşteptăm artiştii plastici şi meşterii populari să treacă pragul expoziţiei Ars Persica. În acelaşi timp, fiecare vizitator, de la copiii din şcolile care s-au arătat interesate de eveniment la adulţi şi vârstnici, este important pentru noi. Succesul acestei expoziţii nu stă în numărul vizitatorilor, ci în reacţiile celor care ne trec pragul”, a spus Shahrokh Mirza Hosseini.

„În aceste vremuri tulburi, când se propagă divizarea, ura şi conflictul, prin artă, noi aducem un mesaj de pace şi încercăm apropierea dintre cele două culturi care, în realitate, au multe în comun”, a încheiat Shahrokh Mirza Hosseini.

 

Ceramică, ţesături, sticlă

Obiectele prezentate la Oradea sunt în majoritate ceramică, sticlă şi ţesături, obiecte decorative, ca ceasuri de masă şi perete sau oglinzi, precum şi obiecte utile, de la cutii de depozitare la vase de servit masa sau vase ornamentale. Majoritatea obiectelor sunt fabricate din lut, sticlă, os de cămilă, metal, bumbac sau lână. Tehnicile de prelucrare ale lutului şi sticlei sunt asemănătoare cu cele existente în România, iar covoarele persane aduse în expoziţie nu sunt cele executate cu tehnica nodului (mult mai cunoscute românilor), ci sunt cele ţesute, foarte asemănătoare cu covoarele autentice realizate în Oltenia. Diferenţele majore dintre ceramica iraniană şi cea românească, precum şi dintre ţesături sunt motivele alese şi culorile. Majoritatea obiectelor iraniene conţin nuanţe de albastru. Cel deschis semnifică marea, apa ca element vital, iar cel închis semnifică cerul, aerul ca element vital.

În ceea ce priveşte cutiile pentru bijuterii sau stilouri, acestea sunt îmbrăcate în fibre colorate, un singur ornament de mărimea buricului unui deget necesitând împletirea a 146 de fibre. Orădenii care trec pragul expoziţiei pot admira şi o masă tradiţională iraniană de An Nou. Pentru iranieni, Anou Nou debutează în 21 martie, iar masa festivă conţine grâu încolţit, ouă vopsite, simboluri ale vieţii noi, peşti vii în acvariu, simbol al peştişorului auriu, budincă de grâu încolţit, curmale, două lumânări, Coranul, usturoi, ca simbol al sănătăţii, merele din Paradis şi două păpuşi care să alunge spiritele rele.

Expoziţia va rămâne deschisă până duminică, 2 aprilie, la ora 19.00, iar exponatele pot fi achiziţionate.