Dacă în prima zi, doar 34 de miei au fost sacrificați, ieri, până la orele amiezii, s-a ajuns la 66, iar spre închiderea programului peste 150 de miei și iezi au fost sacrificați.

 

Aproape 200 de miei, respectiv iezi au fost aduși ieri în Piața Ioșia, care încă de marți dimineața și-a început activitatea de sacrificare a mieilor de Paște. În prima zi, cererea a fost destul de mică, fiind sacrificate 34 de animale. Ieri, până la orele amiezii, orădenii au cumpărat 66 de miei sau ieduți. "Azi au fost sacrificați aproximativ 150 de miei”, ne-a declarat Cătălin Birta, administratorul Pieței Ioșia. Prețul varia între 13 și 14 lei/kg, iar după-amiază preţul a scăzut până la 9-10 lei/kg, la care se adaugă 30 de lei măcelarului pentru sacrificare. Cum în acest an Sărbătorile Pascale sunt destul de târziu, mieii sunt destul de mari, ajungând și până la 35 de kg. După tăiere, cumpărătorul rămâne cu marfă în proporție de 50-60%. Potrivit administratorului Pieței Ioșia, opt producători au venit din tot județul cu marfă. Dacă în urmă cu o lună, când s-a sărbătorit Paștele Catolic, în prima zi nu au venit măcelarii, de această dată, 12 măcelari se călcau mai mult în picioare, având prea puțin de lucru. Piața de miei e  deschisă azi și mâine, de la ora 9.00 la 17.00, cu precizarea că programul poate fi prelungit cu o oră, în funcție de cerere. Sâmbătă, 30 aprilie, programul de lucru este între orele 9.00 - 13.00. Comercianţii de miei trebuie să plătească către ADP SA o taxă de sacrificare şi vânzare în valoare de 10 lei/buc/zi, iar tariful încasat de ADP de la măcelari, pentru serviciile de sacrificare miei, este de 63 de lei/zi/măcelar. De asemenea, tariful încasat de la agenţii economici care comercializează piei este de 265 lei/zi/agent economic. Măcelarii trebuie echipaţi obligatoriu cu echipament minim de protecţie sanitară (salopetă completă, bonetă, halat/şorţ plastic de protecţie, încălţăminte adecvată - cizme, două rânduri de cuţite), să deţină instrumentarul necesar desfăşurării activităţii, respectiv să aibă o stare de sănătate corespunzătoare - atestată cu fişă de aptitudini vizată de un medic specialist în medicina muncii. Producătorii trebuie să aibă asupra lor atestatele de producători, iar agenţii economici copia după CUI.  Informaţii suplimentare la tel 0733/110.035 sau 0771/236.367.