Aniversarea a trei decenii de la înfiinţarea programelor Erasmus va fi marcată, în acest an, printr-o campanie care a fost lansată joi, 26 ianuarie, la centrul Parlamentarium din Bruxelles. România a fost reprezentată de orădeanca Simona Bişboacă, inventatoare a unor produse alimentare inovative.  

 

Comisia Europeană a făcut public joi, 26 ianuarie, raportul anual privind programul Erasmus + , de evaluare a performanţelor şi progresul în atingerea obiectivului de 4 milioane de persoane beneficiare în perioada 2014-2020. Raportul a coincis cu lansarea campaniei ce marchează aniversarea de 30 de ani a programului, ce va fi sărbătorită în toată Europa, la nivel european, naţional şi local, pe parcursul întregului an 2017,  prin multe manifestări, evenimentul principal urmând să aibă loc în iunie la Parlamentul European. Programele europene în educaţie, formare şi tineret există de 20 de ani şi în România. Din anul 1998, de la un număr de la 1.250 de studenţi cu burse Erasmus s-a ajuns în 2017 la peste 237.400 de beneficiari ai programelor Erasmus. Festivitatea de lansare a campaniei a cuprins mai multe prezentări informative şi infografice, video clipuri, precum şi testimoniale ale tinerilor bursieri prezenţi. Din partea României, la eveniment a participat orădeanca Simona Bişboacă. Ea a fost invitată alături de alţi 32 de Erasmus alumni europeni, cei mai valoroşi absolvenţi beneficiari ai unor stagii de pregătire Erasmus care au dovedit prin rezultatele muncii lor că au fructificat experienţa oferită de mobilitatea Erasmus. „Experienţa Erasmus m-a ajutat să devin ceea ce sunt azi, inventatoare şi antreprenor, dându-mi ocazia să lucrez într-o echipă de cercetare, în care m-am maturizat. În prezent, continuu să îmbin cercetarea cu mediul academic prin proiectele pe care le derulăm în parteneriat în Universitatea din Orădea”, a declarat Simona Bişboacă. Tânăra orădeană, în vârstă de 37 de ani, îşi conduce propria afacere, care produce un antioxidant foarte puternic - invenţie brevetată şi medaliată -  descoperit ca parte a cercetării demarate în timpul unei burse Erasmus în Italia, în anul 2001. De asemenea, după câţiva ani de cercetări, urmează să scoată pe piaţă, în curând, o marmeladă crudă (fără fierbere, fără conservanţi, fără pasteurizare), de asemenea invenţie brevetată.

Simona Bişboacă, la momentul respectiv Timar, a uimit elita mondială a cercetătorilor, încă de la prima ei participare internaţională, în anul 2011, când avea 32 de ani. Ea a inventat un antioxidant foarte puternic din struguri, propolisul diluat în apă (nu în alcool), marmelada fără fierbere. Ea a inventat şi aditivul natural ce va înlocui E-urile de sinteză.

Dacă pentru aditivul natural a renunţat, deocamdată, să depună actele pentru brevetare, primele trei sunt brevetate ca invenţii în industria alimentară a viitorului, medaliate cu aur şi argint la saloane mondiale de inventică.