Se spune că, în viaţă, fiecare creştin trebuie să aleagă calea ce o va urma: fie calea Crucii, care poate aduce suferinţe, dar şi bucuria duhovnicească de a fi cu Hristos, fie calea lumii, care oferă bucurii efemere, dar dă frâu liber remuşcărilor lăuntrice.

Calea Sfintei Cruci, adică drumul străbătut de Mântuitorul nostru Iisus Hristos de la Pilat până în vârful muntelui Golgota, unde a fost răstignit, a deşteptat în toate timpurile un mare interes în inimile credincioşilor. Momentul, denumit simbolic "Drumul Crucii”, a fost pus în scenă, în Miercurea Mare, de către tinerii din Grupul "Allegria” al Parohiei Franciscane "Maica Domnului” din Oradea. Cu mic cu mare, orădenii au fost prezenţi pe Dealul Calvaria (Ciuperca), alături de Preasfinţiţii Virgil Bercea, episcop Greco-Catolic de Oradea, şi László Böcskei, episcop Romano-Catolic de Oradea, pentru a vedea şi a simţi pe viu ce a pătimit Hristos pentru mântuirea noastră, un moment care pe cei prezenți i-a emoționat până la lacrimi. Fiecare episod al tragediei prin care a trecut Iisus a fost marcat prin opriri, vreme în care credincioşii s-au rugat împreună pentru iertarea păcatelor. Calea Crucii este cea mai veche devoţiune pentru meditarea Patimilor Mântuitorului. Sfântul Leonard spunea: "Dacă cineva doreşte să scape de păcat, să înainteze în virtute şi să ajungă la sfinţenie, să mediteze Patimile Domnului”. Creştinii mergeau la Ierusalim din cele mai vechi timpuri să parcurgă acest drum. Maica Sfântă străbătea zilnic acest drum în timpul vieţii.

"Drumul Crucii”, supranumit şi Via Dolorosa, reprezintă ultimul traseu parcurs de Iisus pe străzile Ierusalimului, înainte de Răstignire.